Juan Luís Ruiz López

     JUAN LUÍS RUIZ LÓPEZ
     Regidor de promoció econòmica
     de Vilanova i la Geltrú
      

     “La Fira és un mosaic
     de l’activitat econòmica i
     social de la ciutat"

     PE 70 | La Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú, que se celebrarà del divendres 10 al diumenge 12, s’ampliarà enguany amb un espai handmade a la plaça de la Mediterrània, i amb La Factoria de la Federació d’Empresaris del Gran Penedès, que s’ubicarà a la part alta de la rambla Principal. Hi seran presents 189 estands, 88 dels quals són de la mateixa ciutat (el 46, 5%), i 67 que hi exposen per primera vegada (el 35,5%). 

    Redacció | Olga Aibar.- Quines novetats presenta la fira aquest any?
    La plaça de la Mediterrània és una de les novetats més destacades d’enguany, ja que al llarg dels tres dies acollirà l’espai handmade amb carpes d’artesans amb productes fets a mà i diferents tallers. El mateix espai també acollirà el dissabte la Trobada de Col·leccionisme i el diumenge la 26a Trobada de Puntaires, que coincidirà amb la setena edició de la Trobada de Cotxes Clàssics.
    D’altra banda, el Saló del Carnaval es traslladarà a la rambla de la Pau, i l’Espai Gastronòmic se celebrarà a la Geltrú els tres dies de la fira.



    Nascut a Vilanova i la Geltrú el 26 de juny de 1975, Juan Luís Ruiz és enginyer tècnic en mecànica. Va ampliar els seus estudis amb un màster en Direcció i Organització d’Empreses i un màster en Direcció Pública. Actualment estudia un grau en Economia.
    Treballador de l’empresa Componentes Vilanova (CIE Automotive), actualment en excedència, va ser professor associat a la Universitat Politècnica de Catalunya de Vilanova i la Geltrú en disseny de màquines durant uns anys.
    És una persona molt vinculada al món associatiu i cultural de Vilanova i la Geltrú: ha estat portant del Drac de Vilanova, membre dels Bordegassos de Vilanova i la Geltrú, i soci de la Unió Vilanovina. L’octubre del 2014 va ser escollit cap de llista del PSC de Vilanova. Va ser president del Consell Comarcal del Garraf (2011-2015) i actualment és primer tinent d’alcalde, portaveu del govern, i regidor de Promoció Econòmica, Nova Governança i Comunicació de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

     

    La Fira de Novembre ha anant evolucionant els darrers anys. Pel que fa a l’espai, es manté o té la voluntat de créixer més?
    Créixer no volem que creixi, perquè no deixa de ser la fira multisectorial a l’aire lliure més gran de Catalunya, i el nostre espai firal és l’espai públic. Per tant, pensem que els metres quadrats que tenim són més que suficients. Estem parlant de tota la rambla Principal, la rambla de la Pau, la plaça de la Vila, el parc de Baix-a-mar, i enguany també la plaça de la Mediterrània, que torna a afegir-se al recorregut firal.

    Però en activitats sí que heu crescut.
    Sí, perquè és una fira que sempre s’adapta a la realitat econòmica i social del moment. Intentem sempre anar introduint canvis. L’any passat, per exemple, vam introduir l’espai enogastronòmic, que va ser una bona iniciativa, aquest any un espai handmade, d’elaboració artesana, que és un sector que està creixent i hi ha molta gent que s’hi dedica. També consolidem l’espai del Carnaval, que celebra la tercera edició com un espai de difusió del Carnaval. Aquesta no deixa de ser una fira de ciutat, però amb un vocació econòmica. Al final, la gent ve a poder exposar i fer negoci.

    Quin retorn té la fira a la ciutat?
    Precisament aquest any hem encarregat un estudi d’impacte econòmic. Ho hem fet amb les dues fires anteriors que coorganitzem, Temps de Vi i Exponadó, uns estudis que anàvem a presentar el 3 d’octubre, però es va haver d’anul·lar.

    És la primera vegada que es fa?
    No, ja s’havia fet, però fa molts anys i ara l’entorn i tot plegat ha canviat molt. Per tant és bo anar adequant aquestes coses a la realitat. El tindrem aquest any i podrem parlar amb major propietat del que aporta la fira a la ciutat.

    Quins sectors hi aposten més? Hi algun que en destaqui més?
    Com que és multisectorial hi ha una part important de venda en la gastronomia, també l’automoció i de la fira d’entitats de la ciutat. Enguany hi haurà 189 expositors, dels quals 88 provenen de la ciutat, mentre que 67 hi exposen per primera vegada. En concret, són 12 del sector de l’automoció, 11 a l’Espai Enogastronòmic de la Geltrú, 22 de Viu Comerç, 39 de promoció, 23 d’alimentació, 6 foodtrucks, 4 de nàutica, 13 d’entitats, 19 d’artesania, 10 d’artesania i alimentació, 20 de handmade, tres de serveis a la ciutadania, i 7 del Saló del Carnaval.

    La nàutica i les activitats al voltant del mar no tenen més presència a la fira?
    No. El fet de tenir mar no vol dir que hi hagi una indústria al voltant molt important, perquè aquí el que tenim és la llotja i els amarres del Club Nàutic, que no generen una economia al seu voltant. Tanmateix, estem treballant per crear una fira del mar.

    La Fira de Novembre és un referent a Catalunya. Quin creu que és el seu principal atractiu?
    La nostra és la fira multisectorial a l’aire lliure més gran de Catalunya. És un moment en el qual la gent surt al carrer i aprofita les ofertes que es fan els expositors com el sector de l’automoció, assegurances, etc. També per passar una tarda a Vilanova i la Geltrú, consumir i comprar. Des d’aquí animo a tothom a venir a visitar-nos.

    Però el fet de ser al novembre i a l’aire lliure té el seus riscos.
    Sí, alguna vegada ens ha plogut, però és el problema de celebrar-se a la tardor. La nostra és una fira que marcava un abans i un després a la ciutat, en tant que ja començava l’hivern. Jo recordo que fa uns anys s’hi compraven jaquetes. Ara fa calor i alguna vegada, fins i tot, s’hi va en màniga curta, però jo recordo fires de molt de fred, perquè se celebra a mitjans de novembre.

    L’any passat vau celebrar els 25 anys de la recuperació de la fira.
    Sí, als inicis la fira era també multisectorial, però amb molta presència del sector primari, que aleshores era molt important. Fins i tot s’hi exposaven animals vius. Tot això s’ha anat canviant i reconduint amb el pas del temps. Cada any s’hi afegeixen coses noves, perquè és una fira viva, que s’adapta a la realitat del moment.

    Una de les novetats d’enguany és la Factoria de la Fira, un espai de promoció de les empreses de la ciutat i de la comarca.
    Sí, des de la Federació d’Empresaris del Gran Penedès (FEGP) ens van comentar que potser el que li faltava a la fira era la presència d’empreses en un espai on poguessin mostrar el que feien i també un lloc de trobada i d’intercanvi d’impressions, de fer xerrades, conferències, etc. Per això, s’ha habilitat una gran carpa a la part alta de la rambla Principal, davant del teatre, que estarà acompanyada d’una més petita, on l’Agència pel Desenvolupament NODE Garraf també realitzarà una mostra dels seus serveis i propostes. Pensem que és una proposta molt interessant i esperem que funcioni bé.

    Quantes empreses hi estaran representades?
    Una vintena, la majoria de Vilanova i la Geltrú, però també d’altres punts de la comarca. De moment, ja han confirmat la seva presència Ako, Bastan Tecnologies, Canopack, CIE C Vilanova, Garraf Maquinària, Mahle, Monocrom, Persianes Garraf, Prysmian, Sorbcontrol i Venca, però encara falten per confirmar altres que hi estan interessades i que s’estan acabant de lligar. Totes podran mostrar els productes que realitzen i explicar-los als visitants.

    L’Espai Enogastronòmic torna per segon any consecutiu a la fira. Quines novetats es podran trobar?
    L’espai, organitzat per Temps de Vi, amb la col·laboració del Gremi d’Hostaleria, Menja’t Vilanova i Node Garraf, torna a la plaça de l’Assumpció de la Geltrú i el Castell. La novetat d’enguany és que estarà obert els tres dies de la fira, ja que va tenir molta acceptació l’any passat.

    El Saló del Carnaval celebra la tercera edició. Enguany canvia d’ubicació.
    Sí, estarà ubicat a la rambla de la Pau, cantonada amb el carrer de l’Any dels Negats. A més dels diferents expositors, tindrem representació de la Festa de l’Os, dels municipis d’Arles de Tec, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans, mentre que al Foment Vilanoví, i dissabte hi haurà les jornades sobre el carnaval.

    Enguany s’ha canviat la imatge gràfica de la fira. Qui n’és l’autor i què ha volgut representar?
    El cartell d’enguany és obra del vilanoví Lluís García. Es tracta d’un clar homenatge a la plaça de la Vila. La idea que vol transmetre és, a l’igual que el terra de la plaça, que la fira és un mosaic de l’activitat econòmica i social de la ciutat.

    Quin és el pressupost de la fira?
    Uns 200.000 euros.

    En quin aspecte es podria millorar la fira?
    Potser l’aparcament, que és un problema endèmic de la ciutat, perquè no disposem de més espais que els que hi ha. La gent que ve de fora ha de venir amb temps per trobar espai, perquè els aparcaments s’omplen sempre, però això passa també a altres fires de tot arreu.

     

     

    Ja és a la venda el número 148


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu