Mireia Tetas José

    Mireia Tetas José
    Presidenta de La Carretera del Vi

     “El que més m’agrada de La Carretera del Vi són les sinergies que hi ha”

    PE 79 | La Carretera del Vi ha inaugurat recentment un local a l’estació de Rodalies de Vilafranca i ha posat en marxa un bus turístic que recorre tota la ruta, dos dies a la setmana, i que inclou un guia. Són les darreres novetats d’aquesta Wine Road, la primera a Espanya d’aquestes característiques. Es tracta d’una inciativa privada, impulsada per tretze cellers, amb el suport dels set municipis de la ruta: Sant Martí Sarroca, Pacs, Vilafranca del Penedès, Sant Miquel d’Olèrdola, Canyelles, Sant Pere de Ribes i Sitges.

     



    Mireia Tetas José és la quarta generació de la família Pinord i actualment adjunta a la direcció de l’històric celler vilafranquí, amb 150 anys de tradició vitivinícola al Penedès i ubicat al carrer del Dr. Pasteur, molt a prop de l’estació de Rodalies de Vilafranca.
    És llicenciada en Comerç Internacional a l’Escola Superior de Comerç Internacional (centre adscrit a la Universitat Pompeu Fabra) de Barcelona, i diplomada en Ciències Empresarials per la mateixa universitat.
    La seva vessant formativa l’ha completat fins ara amb un curs intensiu d’Enologia, màrqueting i l’actual mercat del vi a la Universitat de Davis a Califòrnia. També és diplomada en Sommelier al Cett de Barcelona i ha obtingut la certificació del tercer nivell del “Wine & Spirit & Education Trust”.
    Presideix La Carretera del Vi des de fa dos anys.

     

    La Carretera del Vi va néixer fa tres anys. Com va sorgir la idea?

    Vam impulsar-la uns quants cellers del Penedès i del Garraf amb la idea de crear una proposta enoturística diferent de les que hi havia hagut fins ara. Volíem crear la primera Wine Road de l’Estat o carretera que permetés als amants del vi descobrir l’antic traçat que unia les vinyes del Penedès amb el Garraf. 

    Recuperant la històrica via comercial que ja utilitzaven els romans per fer arribar els vins del Penedès a tothom. Un recorregut lineal d’uns 34 km que va des de Sitges fins a Sant Martí Sarroca, donant la possibilitat de visitar els 13 cellers que formem part dels 7 municipis per on passa la ruta (Sant Marti Sarroca, Pacs, Vilafranca del Penedes, Sant Miquel d’Olèrdola, Canyelles, Sant Pere de Ribes, Sitges), en un entorn amb un alt valor històric i cultural. Un mirall per a nosaltres van ser les rutes que podem trobar a Napa Valley o Texas.

     

    Quants cellers en formeu part actualment?

    Actualment som tretze: Mas Bertran, Rovellats, Parés Baltà, Colet Clàssic Penedès, La Xarmada, Cellers Torres, Cava & Hotel MasTinell, Bodegues Pinord, Torreblanca, Viladellops, Torre del Veguer, Puig-Batet i Hospital de Sitges. Els 13 cellers som molt diferents, n’hi ha de més petits i més grans, però anem junts cap al mateix propòsit. De fet, el més important i el que més m’agrada de La Carretera del Vi són les sinergies que hi ha i el companyerisme entre els uns i els altres. Tots junts som més forts i podem arribar més lluny.

     

    Quines han estat les actuacions més destacades en aquest temps?

    Un dels primers projectes va ser la creació d’un passaport com a element promocional que dona dret  a tothom que el vulgui a una sèrie d’avantatges i premis en la visita contractada. Té un cost de tres euros i tant es pot tenir físicament com  descarregar-se a través d’una App premium i validar-se a través d’un codi QR que hi ha a cada celler. Cada vegada en venem més. Estan funcionant molt bé perquè incentiven els visitants a recórrer tota la ruta.

     El nostre somni és que La carretera del vi fos un referent per a qualsevol visitant que vingui a Catalunya

    Quin tipus d’avantatges tenen?

    Només pel fet de tenir aquest passaport totes les visites que es fan als 13 cellers tenen un tractament diferencial o upgrade en la visita. Cada celler escull què vol aportar, uns fan un tast de vins de la línea d’alta gamma, uns fan maridatge de formatges pel mateix cost, descomptes en activitats especials, etc. A més, quan es visiten sis cellers s’obsequia amb una caixa de fusta amb sis ampolles, amb un dels vins premium de cada celler. I si fas els 13 una altra caixa amb les 7 ampolles restants. També s’ofereixen visites culturals amb descomptes en diferents museus o patrimoni cultural per on passa la ruta.

    Quin tipus d’informació recull l’aplicació mòbil?

    Té informació de tots els cellers i punts d’interès de la ruta, i també dels restaurants, patrimoni cultural, i allotjaments de proximitat. El que pretenem no és només fomentar la vessant enoturística, sinó també intentar incentivar el territori, la cultura, la gastronomia, etc.

     

    La Carretera del Vi és la primera Wine Road d’Espanya i la primera d’emissió zero.

    Sí, volem fomentar la sostenibilitat. Molts de nosaltres som cellers ecològics, biodinàmics o que intentem respectar al màxim la sostenibilitat en el territori. Per això es va decidir crear l’empresa de carsharing que es diu MEC (Mobilitat Elèctrica Compartida). Va sorgir la idea arran de la necessitat de mobilitat sostenible entre els diferents punts del nostre territori inexistent fins al moment. I l’objectiu d’aquesta empresa és donar un servei accessible de lloguer per hores de cotxes elèctrics reduint així les emissions de CO2 en el territori.

     

    Quants vehicles hi ha disponibles?

    Actualment en tenim dotze. Prop de 200 usuaris ja els han utilitzat i s’han produït més de 2.000 reserves. Actualment estan en diferents punts de la ruta com per exemple, en tenim tres al pàrquing SABA i ara a l’estació de Rodalies. Però no només estan disponibles per a la gent que va a visitar cellers, sinó també per a ús municipal, per a empreses o per a particulars.

     

    Quin és el perfil del visitant?

    Hi ha de tot, parelles que aprofiten el cap de setmana per fer  visites aquí, famílies que volen fer una sortida diferent o amics,  companys  de feina. Són principalment de Catalunya, però també de l’estranger. El que notem és que cada cop hi ha més interès, tenen més ganes de conèixer més sobre els vins i sobretot conèixer què hi ha darrere de les ampolles de vi que consumeix com la història i la filosofia. Cada cop pregunten més i això ens agrada molt.

     

    Quin volum de visitants heu tingut a la ruta en aquests tres anys?

    És difícil dir-ho amb exactitud, perquè cada celler de la ruta té els seus propis visitants i també els que ens venen per formar part de La Carretera del Vi. 

    L’any passat es van registrar més de 115.000 visitants, amb una important presència a les xarxes socials (1.200 seguidors a Twitter, 700 a Instagram), i més de 10.000 descàrregues de l’App.

    Heu pensat en ampliar el nombre de cellers o de municipis de la ruta?

    Al principi èrem deu i actualment en som tretze. Com més cellers siguem millor, però de moment els cellers que es vulguin incorporar han de ser dels set municipis de la ruta i el requisit és que han de fer visites, tant els caps de setmana com entre setmana. La idea és que creixi i que la carretera pugui tenir a la llarga alguna bifurcació però creiem que primer és important consolidar-nos. 

     

    Recentment heu inaugurat un local de La Carretera del Vi a l’estació de Rodalies Renfe de Vilafranca.

    Sí, és l’últim projecte que hem desenvolupat i crec que pot ser el més important de tots. Poder tenir un lloc per poder explicar tot el que estem fent, donar al usuari informació i poder donar i cobrir diferents opcions de mobilitat sostenible i de promoció turística és ideal.  Hem sumat esforços i la veritat és que amb aquest projecte també col·labora l’empresa de carsharing amb la possibilitat de continuar la ruta amb cotxes elèctrics o a través de l’empresa Sportec per poder llogar bicicletes elèctriques, convencionals o segways. Vam trobar aquest local que és molt cèntric i està a dins de l’estació de tren, i n’estem molt contents. 

     

    També heu estrenat un bus turístic.

    Hem començat aquest mes, els primers dies vam fer una prova pilot i ara ja funciona els dimecres i els dissabtes. És un minibús de 19 places i a més a més té un guia que explica tot els punts d’interès del territori. Surt des de Sitges i passa pels set municipis de la ruta. El tiquet s’ha de comprar per la plataforma d’Enoturisme Penedès o per la pàgina web de La Carretera del Vi.

     

    La imatge de La Carretera del Vi és visible en algunes rotondes dels municipis que hi participen i en els cellers.

    Sí, és un fet que ens ajuda molt a donar-nos a conèixer i a situar la ruta, ja que no podíem fer cap més tipus de senyalització. Aquestes rotondes senyalitzades amb una escultura amb el nostre logo de la Carretera del Vi es troben a Pacs, a dos punts de Vilafranca, a Canyelles i a Sitges. A la resta de municipis de la ruta les estan tramitant i segur que aviat les veurem. La veritat és que creiem que és molt important per nosaltres però també per al territori ja que ens recorden que estem en una zona vitivinícola i segur que els visitants o locals tindran més ganes de conèixer o de demanar vi.

    De quina manera participen els ajuntaments en la ruta?

    Han col·laborat en les escultures de les rotondes i també facilitant-nos llocs on tenir els nostres cotxes  elèctrics i posant punts de recàrrega. Sense l’ajuda dels ajuntaments i de la Diputació no hauríem pogut avançar al ritme que estem avançant. Quan comences un projecte, t’esforces i li dediques hores i quan veus que altres hi creuen i et volen ajudar fa que encara t’engresquis més i en tinguis més ganes.  I com que no tenim molt de pressupost per promocionar-nos intentem fer les coses a poc a poc però intentem fer-les bé.

     

    Com es promociona La Carretera?

    Hem estat presents a les fires que es fan com a la d’Alimentària, les Fires de Maig, Temps de Vi, o la festa de la verema de Sitges, on tenim un estand, donem a tastar els nostres vins i expliquem la carretera del vi i promocionem els passaports i les activitats que fem. Cada celler promociona la carretera amb els visitants que tenim tant els que venen a través de la carretera com els que ens venen perquè ens coneixen pels nostres vins. També hem explicat el projecte a diferents hotels de la ruta i a restaurants els quals ens donen a conèixer i ens recomanen i estem a la plataforma d’enoturismePenedès. Ara amb el local nou de l’estació esperem donar-nos a conèixer més i als punts que disposem dels cotxes elèctrics també hi ha informació.

    De totes maneres encara ens falta arribar més al públic final, tenim molta feina per endavant...

     

    Quins objectius teniu de cara al futur?

    Doncs de moment, acabar de consolidar els dos projectes que hem iniciat, el del local i el del bus turístic. Depenent de com hagi anat el bus, al setembre ens reunirem i mirarem les millores que podem fer. Volem donar a conèixer més el local que hem inaugurat, intentar dinamitzar-lo tot el que puguem i consolidar i donar conèixer més la Festa de la floració que hem impulsat aquest any. El nostre somni i el que ens agradaria molt és que La Carretera del Vi, en un futur, fos un referent per a qualsevol visitant de fora i local que vingués a conèixer Catalunya. I que un cop aquí no se la volgués perdre i tingués ganes de fer-la i visitar-la, com si fos una icona. Seria genial que ens tinguessin de referent com els que volen anar a fer el camí de Santiago Apropar el turista que ve a Barcelona, al Penedès i al Garraf per fer la Carretera donaria molta vida al territori, a la restauració i als allotjaments.

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu