Núria Sala Rius
Directora d’EnoturismePENEDÈS
“Necessitem que la gent del Penedès sigui amfitriona de casa seva”
PE 82 | El Penedès té molts atractius i molt per descobrir. Potser per això, entre molts altres aspectes, EnoturismePENEDÈS és una de les rutes més visitades d’Espanya. Amb 438.112 visitants l’any 2017, és la segona, darrere de les Rutes del Vi i el brandy de Jerez, que en va tenir 574.242, segons dades de l’Associació Espanyola de Ciutats del VI (ACEVIN). En un mes en el qual se celebra el dia de l’Enoturisme, parlem sobre aquesta via de negoci, que cada cop té més adeptes, amb la directora del Consorci de Promoció Turística del Penedès, Núria Sala.
Núria Sala Rius (Barcelona, 1977) és la directora del Consorci de Promoció Turística del Penedès des de l’any 2010, ens on treballava des del 2002 com a tècnica en Turisme.
Diplomada en Turisme per la Universitat de Girona, i amb un grau superior en Formació Professional Administratiu a l’Escola Institut Camprubí, també va realitar un postgrau en Direcció d’Empreses Turístiques per la University of Hertfordshire, impartit a l’Escola Universitària de Turisme.
Les seves primeres experiències van tenir lloc l’any 1998, quan va formar-se com a agent de viatges a Viatges Marsans i a Ultramar Express. Deprés, des de l’any 2000 fins al 2002 va treballar a e-Dreams.
Es definieix com a inquieta i curiosa, i amb ganes d’aprendre. Els darrers anys ha estat participant de formacions específiques en cursos i tallers d’especialització vinculats al turisme, la promoció, la comercialització, l’enoturisme i la comunicació, entre altres.
Quins són els principals atractius que fan del Penedès la segona ruta més visitada d’Espanya?
EnoturismePENEDÈS és una ruta molt visitada, però en part és perquè hi ha un nombre molt gran d’empreses, i algunes molt conegudes, que reben un volum important de visites respecte a altres rutes que potser no les tenen. Per això Jerez i Penedès estem al capdavant. Sempre es diu que quants més turistes vinguin millor, però per a nosaltres el més important és que les visites siguin de qualitat, que apreciïn el territori i el valorin i que la qualitat d’atenció i rebuda sigui el millor possible. El que ens diuen a nivell de reputació online és que la satisfacció del visitant quan ve al territori és molt alta, fet que és una bona notícia per a nosaltres i per tots els agents turístics implicats en la destinació.
Quin és el perfil del nostre visitant?
Encara ens falten dades per conèixer el perfil del nostre visitant, perquè ara ho comptabilitzem amb visites a cellers, tenim referències també de visites que poden rebre alguns recursos turístics i de les oficines de turisme, però de vegades se’ns escapen moltes dades, perquè potser no tots passen per aquest indrets. És una gran feina que tenim pendent, de tenir una mica més d’informació sobre què fa un turista quan ve a la nostra destinació i què és el que l’ha motivat. Amb això la Diputació de Barcelona està fent molta feina amb enquestes per tota la província i al territori que ens ajuden a tenir dades interessants.
Però què caldria fer per atraure més visitants com passa a altres zones de França o altres països?
Jo crec que ens falta fer una cosa que és molt important i que potser és de les més difícils: entrar en l’imaginari de qualsevol, fins i tot dels penedesencs, en considerar el Penedès com una destinació turística. És a dir, igual que sempre parlem que a França hi ha icones que associes ràpidament amb un nom, el Penedès encara, turísticament parlant, la gent no el té com un destí per anar a passar un cap de setmana, o un dia, fins i tot per als mateixos que vivim aquí. Estem en aquesta fase de donar notorietat a la marca, quan ho aconseguim serà més fàcil que la gent vingui. Però això, no passa per si sol, hi ha molts factors que afecten.
Per exemple?
El territori ha d’estar preparat i saber acollir aquests visitants, a nivell d’atenció, però també a nivell de serveis. És a dir, quan el turista que ve aquí ha de trobar-se coses per fer, que acabin sent atractives i sedueixin algú. També cal convidar els amics i familiars a fer rutes per la nostra comarca. Al final és una suma de moltes coses. Avui dia el producte que tenim, a nivell d’empresa, està molt ben estructurat, és a dir, que hi ha una bona oferta, i tot i que sempre haurem de treballar per buscar singularitats i coses que ens diferenciïn de la resta, ara el que hem de fer és treballar amb el territori, i cuidar l’entorn, el paisatge, i que tot acompanyi.
Com s’aconsegueix aquesta singularitat?
El que tothom intenta és emocionar. Es promocionen i comercialitzen propostes úniques, que el que viuràs tu en aquell lloc serà especial i únic. Aquestes experiències, com que són tan personals, ja et diferencien de la resta. Sí que és cert que a l’enoturisme hi ha tendències: tastos maridatges, activitats de verema, pícnics entre vinyes... Al final són modes, propostes que funcionen, però mai són totes iguals. Per exemple, tota l’estratègia de màrqueting que estem fent ara amb la campanya “Penedès secret. No ho diguis a ningú”, busca això precisament: ensenyar al possible visitant una proposta molt especial que passi a casa teva, que a través d’un secret o una curiositat, ensenyar el territori. Aquesta campanya ens permetrà crear propostes turístiques molt més singulars i úniques, que milloraran el catàleg de propostes que tenim com a destinació.
A qui va adreçada la campanya?
Al conjunt del territori. És una campanya que té dos objectius: buscar noves propostes turístiques per fer destinació, tant per part de les empreses com per presentar-les nosaltres, i també sensibilitzar la gent d’aquí, perquè és la gent del Penedès qui explica els seus secrets. Al final t’adones que, per al posicionament d’una destinació, la gent que hi viu és clau. Per això, necessitem que la gent que és d’aquí sigui amfitriona de casa seva.
Quan es posarà en marxa?
Ara l’estem cuinant, fent el pla de màrqueting. Fins ara hem captat molts secrets de la gent del territori que durant el Vijazz i el Cavatast ens van voler explicar gravats amb càmeres. Aquests secrets es començaran a mostrar i aviat n’escollirem cinc dels prop de 90 que tenim, i un d’aquests cinc, a partir d’una votació popular, passarà a ser part de la campanya de promoció turística de l’any que ve. Al final el que volem és que la gent que coneix el Penedès i és d’aquí ens expliqui el que li agrada més del seu territori i que nosaltres ho puguem transmetre turísticament.
Falta entrar en l’imaginari de qualsevol, fins i tot dels penedesencs, en considerar el Penedès com una destinació turística
Quanta gent hi ha participat?
Molta. Tothom qui ha participat el que deia és que al Penedès tenim moltes coses d’interès i no acabaven de trobar-ne una que servís de referent o diferenciació respecte a altres territoris semblants al nostre. Al final ens vam adonar que era un conjunt de petites coses.
Com us promocioneu?
Sobretot a través de les xarxes socials i webs, ja que ens permeten arribar a més gent, treballar en idiomes diferents, i modificar més els missatges. Fem els suports de paper necessaris per anar a fires i per a accions puntuals. La publicitat la fem en l’àmbit català perquè és el de proximitat. L’altre eix és l’assistència a fires, participació a workshops (punts de treball amb agents turístics), funtrips (turoperadors que venen aquí per conèixer la destinació), i presstrips, que estan més orientades al mercat internacional. En aquests darrers casos anem de la mà de Turisme de Catalunya o Costa de Barcelona.
Quins són els punts forts i els punts febles del Penedès?
A mi no m’agrada parlar de punts punts forts o febles. Sí que ens aniria bé tenir més allotjaments, però espero que al final si nosaltres a nivell de territori, fem la feina de posicionar el Penedès, tot vindrà. Tenim l’allotjament que tenim. Si a la zona interior del Penedès hi ha allotjaments rurals i a la zona costanera hi ha més hotels, doncs hi ha públic per a tothom. Ara estan sortint alternatives d’allotjament que són singulars i curioses i que ens donen peculiaritats al territori. Es tracta de trobar l’encaix.
Un dels projectes que teníeu en el pla d’acció d’enguany era una xarxa d’autocaravanes. Com està aquesta qüestió?
Hi estem treballant. Ara està oberta la licitació de la construcció de les dotze àrees d’autocaravanes que es crearan a la comarca. Això, si tot va bé, quedarà resolt aquest mes de desembre, per tant, les obres s’inciaran al 2019 i durant la primavera-estiu de l’any vinent hauríem ja de tenir aquestes dotze àrees.
És un altre sector que voleu sumar al que ja teniu?
Sí, serà un atractiu més, una proposta que pot generar un moviment en un sector determinat que són els autocaravanistes. Nosaltres estem en una zona molt de pas, de gent que ve de França o Alemanya i baixen cap al sud. Són gent que passen molt de temps en càmpings. Nosaltres creiem que és una oportunitat per al territori perquè s’aturin i visitin els nostres municipis i els seus atractius i perquè comprin aquí. La informació turística estarà molt present en aquestes àrees per provocar això.
Què és el que demanen?
La mobilitat és una cosa que cal tenir molt present. Per tant, totes aquests àrees estan a prop del centre dels seus municipis. També la seguretat i hi ha d’haver uns serveis mínims. A partir d’aquí és feina nostra seduir-los. Un cop el projecte estigui fet, els municipis vetllaran perquè tot estigui en ordre a casa seva i nosaltres treballarem molt tota la coordinació d’aquesta xarxa: ens posicionarem en guies especialitzades, treballarem una base de dades molt àmplia per conèixer totes les associacions de caravanistes d’arreu d’Europa per presentar-los el nostre projecte i vincular al projecte aquells cellers que ja tenen avui dia una àrea de pernocta. És a dir, se’ns obre un altre camí a nivell de territori.
Una altra via que heu obert recentment és Penedès Events, basada en el turisme de reunions.
Fa anys que en el territori es va despertar l’interès pel turisme de reunions i esdeveniments entre vinyes i vam pensar en fer una mena de Meeting Point entre vinyes, és a dir, aprofitar els espais que tenim a la comarca per fer reunions de negoci: cellers, auditoris, teatres, castells, masies, etc. Per a nosaltres va ser clau per prendre la decisió el fet de saber que el Convention Bureau de la ciutat de Barcelona es fusionava amb el de la província. Era una oportunitat perquè ja no estava la província sola, sinó també la ciutat. Barcelona té una oferta de turisme de reunions molt àmplia, però no té vinyes ni la singularitat de poder fer una reunió en un celler, per exemple. Les empreses estan interessades a treballar-hi, per això vam crear un nou espai al web, amb un cercador molt avançat que permet buscar tota l’oferta de turisme de reunions al territori, i ara l’estem promocionant.
Quantes empreses en formen part actualment?
Ara hi ha una seixantena d’actors entre cellers, allotjaments, restaurants, museus, auditoris, teatres, castells, etc. Aquest maridatge de reunió, vi, entorn i activitats o rutes per fer després de les reunions és ideal perquè estem a poc més de 30 minuts de Barcelona. El que vam fer es intentar avançar-nos i tenir-ho tot a punt, igual que ho han fet altres territoris de la província. Per això vam fer una presentació pública el mes passat. Ara ens hem de seguir formant per intentar atraure i satisfer el màxim nombre d’empreses que cerquin aquesta singularitat en les seves reunions o activitats.
I del club EnoturismePENEDÈS?
Actualment són més de 200 i, de cara l’any vinent, ja està prevista l’entrada d’una desena més.