Ofenses i perdó

    Diu una bella llegenda àrab que dos amics viatjaven pel desert i, en un determinat punt del viatge, tots dos van discutir. Un va acabar donant a l’altre una forta bufetada.
    L’ofès, sense dir res, es va ajupir i va escriure amb els dits a la sorra:
    “Avui el meu millor amic m’ha donat una forta bufetada a la cara”
    Van continuar el trajecte i van arribar a un oasi on van decidir banyar-se. El que havia estat bufetejat i ferit va començar a ofegar-se. L’altre es va llançar a salvar-lo i va evitar que perdés la vida.
    En recuperar-se del possible ofegament, va prendre un estilet i va començar a gravar unes paraules en una pedra enorme. En acabar, es podia llegir:
    “Avui el meu millor amic m’ha salvat la vida”
    Intrigat, el seu amic li va preguntar:
    - “Per què quan et vaig fer mal vas escriure a la sorra i ara escrius en una roca?”
    Somrient, l’altre va respondre:
    - “Quan un gran amic ens ofèn, hem d’escriure l’ofensa a la sorra, on el vent de l’oblit i el perdó s’encarregaran d’esborrar-la i oblidar-la. En canvi, quan un gran amic ens ajuda, o ens passa alguna cosa grandiós, cal gravar-ho a la pedra de la memòria del cor, on cap vent de cap part del món, podrà esborrar-ho.”

    Preciós conte, amb una lliçó molt clara que ens ajuda a reflexionar sobre el valor de la veritable amistat i la capacitat de perdonar. 
    L’amistat és un dels valors principals dels humans. Mantenir i conservar-la a través del temps amb algú, no és fàcil. És precisament en una relació intensa i de llarga durada, on és molt habitual que sorgeixin desavinences o topades i a on pot entrar en joc la voluntat de perdonar. 
    Curiosament, la majoria de textos que aborden el perdó, ho fan des d’una perspectiva religiosa, considerat com un procés que passa de forma aliena a la voluntat de la persona i, a qui s’arriba per una connexió quasi “divina”.
    El que és clar i, lluny del que és diví, és que tenir la capacitat de perdonar els errors dels nostres amics enfortirà la relació amb els mateixos.
    El perdó sol servir perquè l’ofès s’alliberi de possibles sentiments de rancor i requereix un procés, si vol realment curar les seves ferides.
    Aquest procés segons els experts, comporta entre altres passos meditar, expressar el que se sent i buscar positivisme per finalment perdonar.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu