Sempre s’ha fet així

    Cert dia, un vedell va haver de travessar un bosc verge per tornar al seu prat. L’animal va obrir un camí tortuós, ple de corbes, pujant i baixant turons.
    L’endemà, un gos que passava per allà va fer servir aquest mateix sender per travessar el bosc. Després va ser el torn d’un carner, cap d’un ramat, que veient l’espai ja obert va fer que el seu ramat seguís.
    Més tard, els homes van començar a fer servir aquest mateix camí: entraven i sortien, giraven a la dreta i a l’esquerra, baixaven, es desviaven dels obstacles, queixant-se i maleint, amb tota raó. Però no feien res per crear una nova via.
    Després de tant ús, el sender va acabar convertit en una àmplia carretera on els pobres animals es cansaven sota pesades càrregues, obligats a recórrer en tres hores una distància que es podria fer en trenta minuts, si no haguessin seguit la via oberta pel vedell.

    Van passar molts anys i el camí es va convertir al carrer principal d’un poblat i, finalment, a l’avinguda principal d’una ciutat. Tots es queixaven del trànsit, perquè el trajecte intricat era el pitjor de tots.
    Mentrestant, el vell i savi bosc reia en veure que els homes tenen aquesta cega tendència rutinària a seguir la via que ja està oberta, sense preguntar-se si potser hi hauria una millor opció o camí. Potser haurien descobert altres paisatges més bells.
    Magnífic relat anònim que ens il·lustra sobre la necessitat de traçar nous camins.
    Algú té dubtes de que sigui un fet real?. Jo no dubtaria a creure-ho.
    En el terreny professional, quantes vegades a qualsevol empresa, es fan les coses per mimetisme, sense parar a pensar o posar-ho en causa? La resposta sol ser un tòpic: “perquè sempre s’ha fet així”.
    En altres ocasions hem parlat de la necessitat de qüestionar-nos tots els processos  que defineixen el nostre lloc de treball. Es tracta de posar en causa i revisar els procediments de manera programada i, cada cert temps; fent-ho de manera sistemàtica.
    Qualsevol canvi que adoptem, per petit que sigui, serà INNOVAR a l’empresa.
    Innovar no vol dir modernitzar, ni vol dir que calgui invertir grans quantitats de diners en inversions ni en assessories. 
    Innovar vol dir canviar qualsevol cosa a la nostra rutina de treball. Comencem a analitzar aquells processos que “sempre s’han fet així”, sense saber gaire el perquè.

    Ja és a la venda el número 148


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu