Els 4 estats emocionals del canvi

    En tot procés de canvi les persones passem per diferents estats emocionals independentment del resultat que es vulgui aconseguir. Tenir present aquests estats ens aportarà claredat sobre què ens espera i ens podrem anticipar i motivar davant els reptes que cada fase ens aporta.

    1. Optimisme desinformat:
    És un estat emocionant en el que només veiem els avantatges i beneficis (“Vaig a canviar de feina, vaig a muntar un negoci, vaig a perdre pes, vaig a promocionar a la feina”, etc.).
    En aquesta etapa ens centrem en tots els beneficis que hi guanyarem amb el canvi tot i que no tenim en compte el cost que això suposarà i el sacrifici que haurem de fer.

    Normalment en aquesta etapa no es té un mapa clar sobre com obtindrem els resultats i per tant subestimem la feina que requerirà aconseguir el nostre objectiu. Precisament aquesta és la raó per la qual sol durar poc aquesta etapa ja que quan comencem a donar els primers passos comencem a tenir reptes i és llavors quan ens n’adonem de que tot costa més i és més difícil del que pensàvem. Trobar-nos amb els primers problemes dona lloc a la següent fase.

    2. Pessimisme informat:
    Aquí caiem en un estat emocional negatiu ja que els beneficis d’aconseguir allò que volem semblen més difícils i llunyans. És en aquesta part on ens centrem en els sacrificis que hem de fer, les dificultats i sentim el dolor d’estar treballant sense aconseguir resultats. Ens comencem a qüestionar si ha valgut la pena apostar pel nostre objectiu i solem considerar abandonar. Tenim més informació sobre tot el que ens costarà aconseguir el que volem i comencem a sentir un pessimisme generalitzat en relació a l’objectiu.

    3. Vall de la desesperança:
    Aquí és on renuncia la majoria de les persones. Tot el dolor està present i els beneficis perden importància. Comparem com estàvem abans i el dolor que ens proporciona el canvi. Comencem a racionalitzar idees de l’estil “tampoc estava tan malament” i podem tornar a l’optimisme desinformat amb una altra idea diferent.
    Només el fet de mantenir-nos compromesos amb el nostre objectiu i passar a l’acció és el que donarà lloc al següent estat emocional.

    4. Optimisme informat:
    Aquí la probabilitat d’èxit és més alta perquè comencem a obtenir resultats i tornem a un estat emocional positiu. El canvi dol menys ja que tenim rutines i hàbits que ens han portat on estem. És important no detenir-se en aquesta fase ja que encara estem en procés de canvi però estem informats i tenim recursos per fer que les accions incòmodes formin part de la nostra rutina. Veiem els resultats i tenim més confiança i capacitat per aconseguir-ne més. La perseverança ens permetrà avançar i tenir èxit en la consecució del nostre objectiu.

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu