Psicologia de les masses

    Estem vivint temps molt convulsos a tots els nivells i especialment a nivell polític. S’estan donant molts despropòsits que no sabem ben bé on ens portaran; i en la intenció de poder entendre aspectes que de forma aïllada són totalment incomprensibles, he volgut referenciar al sociòleg que fou pioner en estudiar la Psicologia de les masses, Gustave Le Bon, qui va escriure un llibre titulat de la mateixa manera: Psicologia de les masses.

    Només en les línies d’aquest llibre sóc capaç d’entendre alguns dels fets tan greus ocorreguts en els últims mesos i setmanes i que sota el meu punt de vista, ens fan perdre la dignitat com a persones i com a societat. I entre d’altres, és el fet d’haver estat testimoni d’una violència desmesurada en el referèndum de l’1-O. Acte incomprensible en el segle XXI.

    Després de llegir la teoria de Le Bon, m’ha portat a entendre millor la manera d’actuar de les parts implicades en aquest xoc de trens en el que hi estem.
    Le Bon en la seva concepció de massa psicològica ens diu que qualsevol individu que formi part d’una massa, és transformat per aquesta; de forma que s’esdevé una espècie d’ànima col·lectiva que porta als individus a sentir, pensar i actuar de forma completament diferent a com ho farien de forma aïllada.

    Per a Le Bon, la massa és com si la ment dels individus estigués fusionada en una sola, com si fossin subjectes hipnotitzats. De forma que les diferències individuals i tot allò heterogeni passés en un segon pla, fent aflorar només l’homogeneïtat.
    D’aquesta manera s’engendra un caràcter pro-mig en els individus de la massa. Aquesta teoria se sosté en una sèrie de conceptes inherents a tota massa, els quals són:

    Sentiment de poder invencible: que permeten entregar-se a instints que, d’estar sol, hagués reprimit forçosament. En aquest punt s’afegeix també l’anonimat de la massa, fent desaparèixer totalment el sentiment de responsabilitat que frena als individus.

    Contagi: En la multitud tot sentiment i tot acte són contagiosos i en grau tan alt que l’individu sacrifica molt fàcilment el seu interès personal per l’interès col·lectiu.

    Suggestió: El que succeeix quan es forma part d’una massa és similar a entrar en un estat hipnòtic, el qual és un símil a perdre la personalitat conscient obeint a suggestions imposades per un en hipnotitzador. El contagi i la suggestió tendeixen llavors a transformar immediatament en actes les idees suggerides per la massa.
    Els individus que formen part d’una massa es comporten diferent a com ho farien de forma individual.

    Conductor: la massa té la necessitat d’un líder o conductor que la guiï. I aquest conductor haurà de complir amb certs requeriments que li atorguin un cert prestigi.
    El moment actual que vivim requereix grans dots de lideratge, i és una llàstima veure que en comptes d’això es fa un ús desmesurat de manipulació col·lectiva.

    Ja és a la venda el número 148


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu