PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

Begoña Cartagena Font

Reivindicació femenina

El 8 de març és el Dia Internacional de la Dona, data que fou instaurada per l’ONU l’any 1975, tot i que si tirem enrere en el temps ens adonem que la data té més història. Ja que l’any 1857 un grup de treballadores tèxtils va sortir al carrer de Nova York per protestar per les condicions en que treballaven. Amb el temps es van succeir diferents protestes similars fins que l’ONU va oficialitzar la data. És remarcable l’any 1909, en el que 129 dones van morir dins de la fàbrica on treballaven quan el seu propietari va prendre foc mentre les dones estaven dintre exigint els seus drets laborals.

A l’inici es reclamava la igualtat de la dona treballadora en el context de la revolució industrial, i, actualment es reivindica el paper de la dona a la societat així com la igualtat salarial respecte als homes.

Algunes xifres que parlen per sí soles:
-El 58% dels universitaris son dones.
-El 37% de dones ocupen llocs directius a Europa i aquesta xifra baixa a Espanya fins el 26%.
-El promig de dones en Consells de direcció d’empreses de l’Ibex 35 és del 19,5%.
-La diferència salarial entre homes i dones que desenvolupen la mateixa feina és del 23%.
-El 18,2% tenen ingressos inferiors al salari mínim.
- El 75% dels contractes a temps parcial són dones.
-Únicament el 2% d’homes amb jornada reduïda és per cuidar a menors i persones grans.
-Segons diferents estudis, les dones decideixen el 70% del total de les compres.
-L’any 2017 van ser assassinades 49 dones, de les quals 11 havien presentat denúncia per maltractament.

M’agradaria visualitzar un dia en el que celebrar el dia de la dona no tingui sentit, ja que voldrà dir que hi ha igualtat de gènere. Tanmateix, tal i com estan les coses, queda molt per fer. Tot i que segueixo pensant que amb consciència per part de tothom, voluntat, compromís i ganes es pot aconseguir.

Les dones tenim per endavant la nostra pròpia revolució, que va de dins cap a enfora, i que comença per una mateixa: valorar-nos i creure en nosaltres mateixes. Quan ho fem, estem més preparades per respectar-nos i fer-nos respectar. Ja que defenso que tot comença amb una declaració d’amor cap a una mateixa, per contribuir a crear un món millor.

0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 105