Sobre la responsabilitat dels ciutadans, els mitjans i els dirigents polítics a la pandèmia

    “A mi sempre em van ensenyar que tenir un periodisme independent, honest i solvent és fonamental per a una democràcia, ja que la informació veraç redueix i evita, els abusos i la incompetència del poder polític”.
    A l’anterior gran crisi, poderosos mitjans per a encobrir la responsabilitat dels dirigents, la van repartir a tothom, fins i tot als nostres economistes i va servir “el conte” que era imprevisible i d’origen exterior, perquè gestors interiors eludissin la seva culpa.
    Però la falta de crítica va ocasionar que el desastre es prolongués fins a la pressió exterior, amb un cost social enorme.
    A Voz Populi, Rubén Arranz ha publicat un article “La gran missió dels mitjans a 2021: no fer-nos sentir culpables de les morts per Covid” en el qual incideix en què “Els noticiaris van oferir una visió distorsionada de la realitat”, perquè a les 15 hores, quan Telecinco va donar pas als serveis informatius, es va dedicar un generós espai als borratxos que havien intentat entrar a la Porta del Sol madrilenya i als qui havien convocat festes en naus de Catalunya i a Màlaga...

    El sensacionalisme d’aquest informatiu va tornar a traslladar al públic que la culpa de la situació epidemiològica la tenen els ciutadans, que són uns irresponsables.
    Crec que també aquest relat d’emmascarament de la responsabilitat en la crisi dels dirigents polítics ha estat bastant general durant la pandèmia, especialment en portades i entrades de molts mitjans.
    Però a l’interior hi ha notícies sorprenents, com aquesta de La Vanguardia (A. López Tovar “L’assaig clínic en un concert a la Sala Apolo conclou sense cap contagi”). Cap dels 463 assistents va resultar contagiat de coronavirus. “Els resultats són contundents i permeten afirmar que, si es produeix un estudi amb les mateixes condicions, els resultats serien sempre els mateixos. És segur dur a terme aquest tipus d’activitats i concerts”, va afirmar el doctor Josep Maria Llibre en la presentació de les conclusions.
    Els resultats són fins i tot millors dels esperats, ja que els investigadors auguraven entre una i tres infeccions entre el públic, tenint en compte les taxes de transmissió que es donaven a Barcelona.
    Segons el Ministeri de Sanitat, des del 25 de maig al 16 d’octubre de 2020, els percentatges dels contagis són els següents en les activitats que es relacionen: 3,4% en bars i restaurants, 0,61% en indústria alimentària i supermercats, 0,22% en activitats esportives, 0,09% en comerç i mercats i 0,013% en activitats culturals.
    Fa poc, els recitals de Raphael per als mateixos mitjans va ser un “escàndol”. Quan considerarem que és “un escàndol” la falta de professionalitat i d’atenció a l’interès dels ciutadans “que són els que paguen les subvencions i mantenen el sistema” del nostre “fallit sector informatiu” i dels nostres dirigents polítics?

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu