La independència judicial és clau per a la democràcia i la Unió Europea

    El 30 de gener passat es va publicar el rànquing corresponent al 2023 sobre percepció de la corrupció en el que Espanya baixa un lloc en la seva posició en el rànquing mundial (36/180) i quatre respecte a l’IPC 2020 (32/180). 
    El president del Comitè Assessor del Transparència Internacional, Manuel Villoria, ha subratllat en roda de premsa que en matèria de percepció de la independència judicial Espanya està a la cua d’Europa per interferències i “la constant intenció de pressionar del Govern” i els polítics en el Poder Judicial…

    Per a Villoria, l’estancament d’enguany, unit al descens dels dos anteriors, posa de manifest les dificultats en la que encara es troben les polítiques públiques a Espanya per a millorar la prevenció i lluita contra la corrupció…En concret, Villoria planteja la necessitat de reforçar l’estatut de la Fiscalia General especialment en matèria d’independència del Govern i la renovació “amb caràcter immediat” del Consell General del Poder Judicial amb els estàndards europeus i millorar la seva independència, la qual cosa ha considerat “un repte, perquè els partits polítics no han estat a l’altura”, entre altres.
    El sistema actual és inviable i està condemnat al seu fracàs, no sols per la fragmentació política que dificulta i fins i tot impedeix les majories qualificades necessàries sinó perquè és contrari a la nostra constitució i als fonaments de la Unió Europea.
    L’«excepció ibèrica judicial» seria demolidora per a la continuïtat de la UE. 
    La posició dels jutges i fiscals, que estan lluitant per la independència judicial, està justificada per la necessitat de complir els compromisos d’una unió política en la qual els seus membres han de tenir un nivell mínim de qualitat democràtica per a continuar en ella. Polònia i Hongria és un avançament del que ens passarà.
    El periodisme hauria d’actualitzar la seva cultura política i abandonar les qualificacions polítiques que han quedat obsoletes pel règim de la Unió Europea.
    Hi ha doncs, dues opcions polítiques sobre la justícia a Espanya, els conservadors del sistema judicial actual i els partidaris de la separació de poders i de la independència judicial, base de la democràcia, de l’Estat de dret i del règim de la Unió Europea.

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu