Per a mi, i sota la meva experiència vital la formació professional és un element clau per a molts aspectes: Taxa d’abandonament en la formació secundària, taxa d’inserció laboral, carrera professional, etc.
Si alguns dels lectors sou pares amb adolescents en edat d’escollir carrera professional, no us hauria de fer malpensar en un pas per la formació professional abans de llançar-se a una carrera universitària. Estem en una època en que tot va molt ràpid, i el voler córrer per avançar professionalment molts cops va en contra del punt de maduresa dels adolescents. Si per mi fos, faria obligatori aquest pas, abans d’escollir un grau universitari, els motius després de passar per la FP: els joves ja tenen una base molt específica quan entren a nivells superiors, segurament ja hauran decidit si els hi agrada o no aquell sector, arriben més madurs en un ambient més exigent etc.
Ara bé, crec que faltarien algunes reformes:
Reformar la governança de la formació professional inicial per tal de facilitar-ne la coordinació amb la resta del sistema educatiu. Reforçar l’aprenentatge de competències bàsiques en el currículum dels estudis professionals i donar suport a les persones graduades en formació professional que volen continuar els seus estudis. Potenciar la professionalització de l’orientació tant educativa com laboral en els centres educatius. Accés i ús d’infraestructures i tecnologia de les empreses per part del centres. Més reconeixement de la formació professional.
En els últims anys ha augmentat la quota de joves amb estudis universitaris, semblava com si no feies una carrera no ets ningú, i per contra, la formació professional ha baixat (tot i els esforços) i això ha creat molts problemes: Universitaris en feines per sota del seu CV, i empreses amb necessitats laborals no cobertes. Aquesta elevada polarització educativa a Catalunya no és deguda a un excés d’universitaris sinó a l’elevat abandonament escolar prematur, i el pas esmentat per un servidor de passar si o si primer per la FP en pot ser una clau.
Em dona la sensació, per el que he vist al meu voltant i realitzant una petita recerca, que la gran majoria de graduats en CFGM que continuen estudis ho fan als CFGS (65%). En el cas dels graduats en CFGS ho fan a la universitat (75%).
Hem de apostar fermament per la FP, i com última crítica, també per experiència d’haver fet un servidor, 4 cicles formatius, una diplomatura, una llicenciatura i un postgrau és que els millors professors que he tingut no han estat docents, han estat els professionals que col·laboraven en els centres on vaig estudiar, aquesta és una última clau per l’èxit del a FP.