Viure amb menys és més

    Cada dia més persones decideixen desfer-se de l’excés de coses i quedar-se només amb l’essencial. Tan difícil és aconseguir-ho en un món ple de temptacions?
    Hem assistit fa poc al Mobile World Congres on s’ha presentat la tecnologia 5G i la més que previsible expansió de l’internet de les coses, però... la pregunta és, seran necessàries totes aquestes coses? Estarem davant l’explosió dels “geeks” amb mil i un “gadgets” que ens venen que ens milloraran la vida.

    A mitjans del segle XX l’arquitecte i dissenyador alemany Ludwig Mies van der Rohe va popularitzar la frase “menys és més”. Un pensament enfocat en l’arquitectura minimalista que no va trigar gaire a convertir-se en una filosofia de vida: la de reduir al mínim totes les coses i despullar-se dels excessos per concentrar-se en el veritablement essencial.
    Aquesta nova tendència de “l’evangeli de l’estalvi” té adeptes a tot el món. De fet, ha donat lloc a una sèrie de moviments que tenen com a filosofia el minimalisme, és a dir, la tendència a reduir les pertinences físiques i necessitats al mínim, i quants ens hem preguntat o ens preguntarem:
    “Als 40 anys, havíem aconseguit tot el que se suposava que ens faria feliços: diners de sobres al banc, béns de luxe, cases sobredimensionades i tot el que esta a cada racó de les nostres vides impulsades pel consumisme,i no obstant això, amb tot això, no estàvem satisfets. Treballar 80 hores a la setmana només per comprar més coses no va omplir el buit. Només va portar més deutes, estrès, ansietat, por, soledat, culpa, i depressió. El pitjor de tot era que no teníem el control del nostre temps, i per tant, no controlàvem les nostres vides.”
    Però la idea sobre aquest hàbit va molt més enllà de desfer-se de les possessions materials. Els minimalistes no s’enfoquen a tenir menys, menys i menys. S’enfoquen a fer espai per a més: més temps, més passió, més creativitat, més experiències, més contribucions, més satisfacció, més llibertat.
    Podem dir que hem de fer net o fer una “MUDA” que és una expressió japonesa de la filosofia LEAN, que significa: la inutilitat i el malbaratament, i és un concepte clau en el pensament del sistema de producció Toyota i es basa en la reducció de residus o coses innecessàries, i és una forma efectiva d’augmentar la rendibilitat a través de les 5S: Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, Shitsuke.
    Apliquem-ho a les nostres vides.

    Ja és a la venda el número 145


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu