Ens estafen amb el dièsel: l’excusa és que contamina, però en realitat s’acaba, ras i curt. Igualment amb l’elèctric: l’excusa és que contamina menys, però en realitat contamina igual o més.
Teresa Ribera, la ministra de Transició Ecològica, va avançar el passat estiu la mort del combustible: “Durarà més, durarà menys, però sabem que el seu impacte en partícules i l’aire que respirem és prou important per a anar pensant en un procés de sortida”. En conseqüència, Espanya va registrar al febrer la taxa de matriculació d’aquest tipus de vehicles més baixa en 22 anys, i des de 2011 ha perdut un 29% de presència al parc mòbil. Mentrestant, diversos dels principals fabricants d’automòbils ja han anunciat que deixaran de fabricar motors gasoil a curt termini. El dièsel està sentenciat, almenys a Europa.
Però no hi ha cap motiu ecològic, ens estan enganyant. Ens expliquen la milonga que el dièsel és molt contaminant per no dir-nos la veritat: que el gasoil s’està acabant i que tots, tant la indústria com els consumidors, hem de fer una transició forçada que no tenim temps suficient per emprendre. Tots els combustibles fòssils son contaminants, inclús els no derivats del petroli. I és cert que el dièsel té unes emissions de partícules severament contaminants, però això ho sabem des de fa 20 anys, i la veritat és que alguns motors nous, com el Euro6, contaminen 10 vegades menys que els primers dièsel. S’està creant una cortina de fum per amagar el problema real, que és que no hi ha dièsel i que la indústria es vindrà a baix. Ens parlen de transició, però no hi ha temps, amb els terminis estipulats, per fer cap transició.
I el vehicle elèctric? El cotxe elèctric no substituirà l’actual, és que mai podrà ser un vehicle de masses. Les seves prestacions, per motius simples, termodinàmics, mai, mai seran comparables a les d’un motor de combustió interna. A més, sempre serà car d’adquirir, perquè té una electrònica de control molt més complexa, i planteja dificultats a l’hora de carregar-lo. Si fas càrregues ràpides, que porten al voltant de 20 minuts, disminuiràs dràsticament la vida de la bateria. És l’entropia, física bàsica, no crec que això hagi de canviar fàcilment.
El cotxe elèctric porta investigant-se de fa gairebé 100 anys, a veure si ens pensem que els ‘rover’ que s’han enviat a altres planetes funcionen amb gasolina. En el cas de la tecnologia de les bateries són dos segles d’estudi, des de temps d’Alessandro Volta. Hem estudiat els seus usos industrials, comercials... És un desenvolupament que té moltíssimes dècades i que coneixem a fons. En aquest camp costa molt aconseguir un avanç en termes de rendiment. Per això de vegades et promocionen el grafè o altres materials, però poques vegades arriben a plasmar-se en un model comercial. També creiem això amb les energies renovables, que estem començant, sense adonar-se que els primers aerogeneradors són de fa 40 anys. Són indústries que han entrat en rendiments decreixents.
A part, la combustió només és una part de la contaminació, els cotxes elèctrics pesen més, per tant generen un dels elements més contaminants, els que es generen als frens i a les bateries.
Ens enganyen i la societat no vols ser crítica, així estem.