Escriu com un professional

    Escrivim constantment. Escrivim correus, escrivim informes, escrivim whatsapps, i cada vegada més la nostra comunicació és escrita.
    Però això no fa que escrivim millor, sinó tot el contrari. Abreugem paraules, no posem la puntuació que toca, i escrivim tan ràpidament que de vegades costa d’entendre què volíem dir.
    És clar que quan ens cal un text perfectament redactat (perquè l’hem de publicar, perquè té importància per qualsevol motiu), podem comptar amb la col·laboració d’un corrector professional (humà, no el corrector de Word), però no sempre tenim el temps o podem invertir diners en aquesta tasca i necessitem més ràpidament poder ser capaços d’escriure sense faltes nosaltres mateixos.
    En aquest article et donaré algunes claus per escriure millor i evitar la vergonya de publicar un text amb faltes i que algú t’ho hagi de dir quan ja sigui massa tard.

    La primera recomanació que dono a les persones que volen millorar la manera com escriuen, és llegir molt.
    Les paraules, fins i tot les més difícils, es tornen conegudes i familiars a mesura que les veiem amb més freqüència. Com més llegeixis, més paraules memoritzaràs i ampliaràs el teu vocabulari, fins i tot encara que no ho notis.
    D’altra banda, no menyspreïs els correctors automàtics, i aprofita els que són gratuïts per millorar la qualitat dels teus textos.
    El corrector ortogràfic és una manera dinàmica de corregir la major part dels errors del text, i si ens fixem en els canvis que ens suggereix i intentem entendre quin és l’error que hem comès, probablement aquella paraula ja ens quedarà fixada a la memòria i no la tornarem a escriure malament mai més.
    Els correctors gratuïts més habituals que pots fer servir inclouen el de Word, el de la web de Softcatalà (per a textos en català) o el de Stilus en castellà, que si bé té una versió de pagament que pots instal·lar a Word i que és molt completa, també es pot fer servir, per a textos breus, la versió gratuïta que tenen a la web.
    A més dels correctors, si dubtem si hem d’escriure “per” o “per a”, o si és correcte “invitar” en català, per exemple, tenim al nostre abast molts recursos gratuïts que ens poden ajudar a solucionar els dubtes.
    Com que hi ha molta contaminació entre el castellà i el català, molts de nosaltres dubtem quan hem d’escriure en alguna d’aquestes dues llengües. La pàgina web de l’Optimot és un diccionari català>castellà que a més ens ajuda a resoldre dubtes concrets de paraules que normalment ens suposen problemes.
    El Termcat, el centre de terminologia de Catalunya, també té un buscador que ens ajudarà a buscar paraules en diversos idiomes, i altres pàgines com el Servei Lingüístic de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), també gratuït a Internet, ens resoldrà dubtes relacionats amb l’ortografia, la gramàtica, la puntuació o algunes expressions concretes.
    En el cas del castellà, a banda dels diccionaris de la RAE o el Panhispánico de Dudas, tots dos de consulta gratuïta per Internet, recomano (i gairebé diàriament faig servir) la pàgina web de Fundéu, el buscador urgente de dudas. El millor de la web de Fundéu és que a més, s’hi poden fer consultes directament a través de les xarxes socials, que l’equip de correctors contesta en només unes hores.
    Altres consells complementaris a l’ús i la consulta d’aquestes pàgines serien, per exemple, si no sabem com s’escriu certa paraula, en lloc d’arriscar-nos a cometre un error, podem buscar un sinònim.
    També podem millorar la nostra escriptura fent mots encreuats de diferents dificultats, sopes de lletres, dictats, revisant tot el que hem escrit abans de donar-ho per acabat, o demanar l’opinió a algú altre si no estem segurs.
    Avui en dia, fins i tot hi ha jocs de taula i altres aplicacions que et poden ajudar a desenvolupar millor la teva destresa amb l’ortografia i el vocabulari, i que no són tan avorrits com fer un dictat.
    Un exemple són els Enigmàrius d’en Màrius Serra a Catalunya Ràdio, o el seu joc de taula del mateix nom per jugar-hi amb la família o els amics.
    Perquè, al cap i a la fi, la nostra escriptura diu molt de nosaltres mateixos (o fins i tot de la nostra empresa) i pot transmetre tan aspectes molt positius, com altres de molt negatius. I la teva manera d’escriure, què transmet?

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu