2022, les 4 comarques del Penedès en una cruïlla

    Arribem al 2022 enmig d’un món ben mogut, en el que les 4 comarques penedesenques haurem de respondre a un seguit de reptes que marcaran el futur del territori i de la gent que hi vivim. Alguns d’ aquests reptes els hem posat a debat públic des de Pro Vegueria Penedès, i sense voler ser exhaustius, són:
    Desplegar la Vegueria, posant en marxa Delegacions de diversos Departaments del Govern, de manera que es desenvolupin polítiques específiques pel Penedès pensades des d’aquí; alhora, encarrilar definitivament el Pla Territorial del Penedès.

    Treballar per ser autosuficients en la producció de l’energia que necessitem, com a mesura indispensable per aturar el canvi climàtic, fomentant les illes energètiques, plaques solars als polígons, avançant amb l’hidrogen... amb l’objectiu inicial que cada municipi produeixi almenys un Megawatt.
    Disposar d’una estructura sanitària forta que doni resposta a les necessitats que té el Penedès, tant en èpoques “normals” com en les pandèmies, fent una aposta decidida per la formació de professionals en Ciències de la Salut.
    Preveure una mobilitat interna i externa adequada a les necessitats dels segle XXI; això vol dir posar-nos a treballar per l’Eix Transversal Ferroviari (que ha de donar servei a unes zones i esponjar-ne d’altres), aprofitar les vies d’alta velocitat, millorar Rodalies i tenir una Autoritat del Transport del Penedès per endreçar i millorar la comunicació pública interna.
    Ser una Regió Agroalimentària en la que els pagesos s’hi guanyin la vida; per això cal canviar la dinàmica dels vins escumosos basats en pagar el raïm per sota el preu de cost, tenint un sector vitivinícola equiparable al dels grans països europeus i diversificar en part la producció agrícola en projectes singulars com el de la producció agroalimentària a tocar de l’àrea metropolitana, que hauria d’estimular a d’altres, que poden ser cooperatius o més petits; alhora avançar en Innovació, com l’aprofitament de la poca aigua que tenim, indispensable pel canvi climàtic, o l’elaboració dels escumosos sense sucre afegit, fent servir el most concentrat.
    Protegir i millorar el paisatge que ens identifica a cada comarca, tant amb actuacions molt concretes, com les llistades al Codi de Bones Pràctiques Vitivinícoles o les de més envergadura que ja s’han començat a treballar, com disposar d’un Pla Territorial Agrari per la D.O. Penedès, el projecte per valoritzar la vinya entre Pacs, Vilobí i Sant Martí des del punt de vista del paisatge, el turisme i l’energia o el manteniment de les vinyes d’ Espiells, sempre amenaçades per noves autovies.
    Preparar-nos per tenir activitats industrials d’acord amb el segle XXI, tant en la formació dels joves i reciclatge dels adults, com en la promoció d’aquestes activitats, potenciant els clústers que ja tenim a les nostres comarques.
    Potenciar la Cultura, tant pel que significa, com pel valor econòmic i identificador del territori que representa.
    Posar al dia l’acolliment de turisme de costa i d’interior procurant que aporti valor afegit i tenint en compte l’experiència apresa amb la Covid19.
    Crec que només si avancem en tots aquests reptes que tenim plantejats, serem capaços de mantenir i millorar el nostre paisatge i de donar resposta a les moltes necessitats socials que tenim en les nostres viles i pobles. I estic segur que ho podem fer.
    Que tinguem un fructífer 2022 !!!

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu