Aquest mes de gener Pro Vegueria Penedès ha comparegut a la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament, al costat d’ altres entitats, per oposar-nos al projecte d’una nova línia privada d’alta tensió per portar electricitat generada per plaques solars de l’Aragó a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, compartint amb els nostres representants quatre reflexions:
En primer lloc hem de canviar la idea que l’energia l’hem de portar de grans centres productors que estan lluny i hem d’anar cap a un sistema basat en molts centres petits i mitjans que formin una xarxa difosa en el conjunt del territori incloses les ciutats; és un sistema molt menys vulnerable que ens porta cap a la sobirania energètica. Per això caldrà aprofitar tots els espais possibles per produir-ne allà on fa falta. I quan es necessiti en grans quantitats, com a la indústria, caldrà produir-la en zones industrials.
Simultàniament aquesta actitud ha d’acabar amb la visió de que el camp és un suport físic per l’expansió de les infraestructures de la ciutat, i això només s’ aconseguirà distribuint el poder polític de manera que mai una part del territori sigui subalterna d’una altra. El nostre país va decidir disposar d’una estructura territorial que ho fes possible: les 8 Vegueries; per aquest motiu cal que siguin operatives de manera immediata i no siguin hostatges dels interessos creats. És per raons com aquesta que cal que les Administracions del Penedès s’organitzin i que la Generalitat desplegui les Delegacions del Govern.
En tercer lloc cal que el camp pugui jugar amb igualtat de condicions amb la ciutat, cal que es desenvolupin els mecanismes que ja va preveure el Parlament amb la Llei d’ Espais Agraris, especialment els Plans Territorials Agraris, com ja ha demanat la D.O. Penedès o els viticultors de la zona d’Espiells, i que no poden tirar endavant per que, un cop més!, les normes que protegeixen els nostre entorn no estan desenvolupades.
Finalment cal que la Generalitat impulsi una xarxa elèctrica de mitja i baixa tensió que connecti bidireccionalment aquest sistema de producció difós i que sigui bàsicament soterrada, com ja està fent amb el desplegament de la fibra òptica aprofitant carreteres, vies de tren i similars, per posar en valor tota l’energia que produïm sense necessitar noves línies d’alta tensió com la MAT.
Només sent actius, utilitzant tots els instruments a l’abast i la implicació de l’Administració aconseguirem que el canvi de model energètic sigui un pas endavant i no una altra manera de fer diners els de sempre a costa de la majoria de gent i del territori.