Hi havia una vegada…

    Un nou reglament de protecció de dades europeu que va entrar en vigor.
    Una psicosi col·lectiva per adaptar-se d’un dia per l’altre. Un camp de joc igual per a tothom.
    Ho recordem com si fos ahir. Va ser un període que podem catalogar com a boig. Els telèfons no paraven de sonar, i la majoria de trucades demanaven que els adaptéssim a la nova normativa abans del 25 de maig (un 22, 23 o 24 de maig a mig matí). No podíem fer altra cosa que 1) Comptar fins a 10; 2) Riure per alliberar tensions; 3) Seguir fent el que millor sabem fer: acompanyar les empreses.

    No obstant això, no vam ser els únics que, aviat farà un any, vam patir els efectes del RGPD (o GDPR per les seves sigles en anglès), la normativa que va arribar per posar els punts sobre les is en molts aspectes relatius a la protecció de dades.
    Si per a nosaltres va ser una bogeria, per als usuaris va ser un assetjament. A la pregunta de què és el que més recorden de tota aquella voràgine de canvis i modificacions normatives, el més probable és que la seva resposta fos el col·lapse de les seves safates d’entrada o de correu no desitjat, amb desenes d’e-mails demanant el consentiment per seguir rebent comunicacions online de les innumerables empreses que tenen les nostres dades bé perquè els havíem donat nosaltres mateixos prèviament, bé perquè algú els les va cedir amb el nostre consentiment (si no us llegiu les polítiques de privacitat, passen aquestes coses).
    Molts experts creien que aquest nou concepte del “consentiment explícit” suposaria un gran escull per a les empreses que es dediquen a l’e-mail màrqueting, sobretot per a aquelles que obtenien les dades a cop de comprar bases de dades d’altres empreses. Però el temps ha demostrat que allò que en un principi semblava un repte insuperable ha esdevingut un millor aprofitament dels recursos. Si reformulem la pregunta als usuaris sobre el que més recorden del 25 de maig de 2018, i els demanem quins canvis han notat respecte a la seva bústia de correu, molts respondrien que ara reben menys e-mails, i que els que encara reben, mereixen el seu temps per obrir-los i veure què contenen.
    Hi ha canvis que poden semblar durs, i que a la llarga es demostren com a eines per millorar i progressar. Gràcies a una millor gestió de les dades moltes empreses han fet neteja de les seves bases de dades, portant a un e-mail màrqueting més profitós: comunicacions que arriben a qui realment li interessa, i uns destinataris que interactuen molt més amb tot allò que reben.
    RGPD 1 - Incrèduls 0.

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu