Més teletreball, més alerta

    La tendència al teletreball ja no és una moda. Ha arribat per quedar-s’hi forçat per la situació dels darrers mesos. El que fins fa poc era exòtic en la majoria d’empreses ara és, fins i tot, una via de salvació per a molts negocis, ja que és l’única manera que tenen d’assegurar un cert nivell d’activitat per seguir endavant.

    Fugint dels extrems, entre l’obligació imposada i el menyspreu per la feina fora del lloc tradicional de treball, el cert és que el teletreball aporta moltes coses bones quant a flexibilitat i adaptació, però cal tenir també en compte que és quelcom més que un quedar-se a casa i fer tasques. Entre altres coses, requereix certes obligacions que hem de tenir presents, i més quan ja tenim una regulació legislativa en vigor des de mitjans d’octubre.
    La nova llei aplica a aquells empleats que treballen a distància més del 30% de la jornada setmanal durant un període de tres mesos, o la part proporcional segons de la durada de la contractació.
    A part de les consideracions estrictament laborals, com el fet que ha de ser un acord signat, voluntari i reversible per totes dues bandes, tant qui dóna ocupació com qui teletreballa han de ser conscients de les noves situacions a què també s’enfronten en matèria de privacitat i protecció de dades.
    En destaquem tres aspectes. El primer, el dret a la intimitat del treballador. Encara que faci servir mitjans telemàtics per desenvolupar les seves tasques, el control o seguiment amb qualsevol eina ha de respectar sempre la normativa de protecció de dades i no traspassar les línies de la idoneïtat, la proporcionalitat i la necessitat. Per exemple, en dispositius personals, l’empresa no podrà demanar el fet d’instal·lar cap aplicació professional o demanar que se’n facin servir com a eina de teletreball.
    El segon punt a tenir en compte és l’apartat que ja es va incorporar a la darrera aprovació de la Llei de protecció de dades i garantia dels drets digitals, i és el dret a la desconnexió digital. Cal que hi hagi un respecte als períodes de descans tot i evitar la temptació d’estar permanent connectat perquè la tecnologia ho permet i sempre hi ha un moment per un mail o una trucada més.
    Finalment, el que ja sempre hauria de ser norma: atenció al tractament de dades personals fora de l’entorn professional. Caldria partir de la base que aquest entorn, aquesta xarxa interna o aquests mètodes de treball ja incorporen l’atenció “per defecte” a la protecció de dades. Desitjant que fos així, el teletreball afegeix alguna alerta, com el fet d’un possible augment d’activitat en local, no tenir una avaluació de riscos específica o una actualització dels registres d’activitat de tractament per raons d’aquesta nova situació.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu