Fent memòria… hem millorat?

    Fa uns dies, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha publicat la Memòria 2020. És la foto “oficial” de com ha estat l’any pel que fa a la protecció de dades personals. No seria exacte dir que la situació és aquesta, perquè està clar que no tot el que passa en aquest sector queda registrat allà, però almenys sí que recull de forma exhaustiva les activitats realitzades per aquesta institució.
    És interessant per les xifres, les tendències destacades i per les decisions i procediments més rellevants de l’any. I, és clar, per observar si hem millorat o no i la protecció de dades avança per bon camí.

    Lògicament, l’any ha estat marcat per l’inesperat i excepcional de la pandèmia, la qual ha tingut un impacte brutal en el sector. Hem vingut parlant de teletreball, digitalització, assistència sanitària virtual, gestió de dades especialment sensibles, com són les de salut ... i la manera de suportar tot això ha estat dispar, ho sabem. Hi ha qui s’ha adaptat bé, qui tenia la feina feta, qui l’ha salvat com ha pogut i qui s’ha vist absolutament superat incapaç de fer front a les circumstàncies que ha exigit la COVID-19, també pel que fa a la normativa de protecció de dades personals.
    En general, es pot dir que no hi ha grans novetats en la panoràmica àmplia. El nombre de reclamacions es manté una mica per sota de les 12.000 i la temàtica que les provoca fan referència, amb més freqüència, a serveis d’internet (16%), inserció indeguda en fitxers de morositat (15%), videovigilància (12%), recepció de publicitat (excepte spam) (7%) i reclamació de deutes (6%).
    Sí que hi ha més resolucions sancionadores (un 16% més que l’any anterior), tot i que només se’n va imposar una sanció econòmica a 172. Les àrees més freqüents en els procediments sancionadors són videovigilància (24%), serveis d’internet (19%), Administracions Públiques (10%) i telecomunicacions (7%). És rellevant el fet que la videovigilància estigui cada vegada més present en aquests rànquings d’infraccions / sancions. Probablement sigui per l’ús cada vegada més gran d’aquesta tecnologia, ja sigui en centres de treball, en el propi carrer o també entre particulars i petits negocis, però la veritat és que alguna cosa no s’està fent bé.
    Ara bé, els sectors més sancionats amb multa són les entitats financeres / creditores (més de 5 milions d’euros) i les telecomunicacions (per sobre del milió). Tots dos sumen el 76% de l’import global de sancions, que el 2020 va ser també un 27% més elevat que el 2019.
    Una última dada a destacar. A Espanya ja hi ha notificats oficialment més de 65.000 delegats de protecció de dades, però l’Administració pública “punxa”. Diputacions, ajuntaments i entitats locals segueixen estant lluny del total de responsables que componen l’administració local a Espanya i que han de tenir un DPD. Falta camí.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu