En risc

    De vegades, pot semblar que algunes recomanacions són pesades, repetitives i innecessàries. Perquè, és clar, ja ho sabem, estem previnguts i, a més, a nosaltres no ens ha de passar. La realitat, però, és molt tossuda. I als qui ens passem bona part de la nostra activitat professional advertint tot allò, ens acaba donant la raó amb el temps.

    Hem parlat sovint de les polítiques de seguretat de la informació a les empreses, de les bones pràctiques i de les que hauríem de tenir erradicades dins de l’organització. Massa vegades? Sembla que són poques, perquè segons s’ha fet públic recentment, la ciberdelinqüència no para de créixer i ja és més probable patir un delicte virtual que no pas a la realitat física.
    Els delinqüents veuen més factible treure profit d’un atac informàtic o una estafa en línia que d’un robatori “tradicional”. No cal donar la cara i fent-ho massivament, només cal esperar que algú caigui al parany. A més, aquests delictes no es denuncien sempre i així és difícil de perseguir. Han augmentat fins a un 40%.
    Tornem al principi. Estem segurs que a la nostra empresa no ens pot passar? Llavors, potser ens hem de plantejar dues vies d’acció. D’una banda, implementar un pla d’acció de seguretat de les dades, per evitar que s’hi pugui accedir externament a informació crítica. Això seria fer una revisió de procediments, protocols, maquinari i programari, per exemple. D’altra banda, i no menys important, formació de l’equip propi. Conèixer els riscos, identificar-los, saber com actuar en cas de possible amenaça, gestionar responsablement l’accés a la informació, disposar d’un codi de conducta… sempre pot existir l’error humà que desencadeni una crisi de seguretat, però amb el coneixement per saber quines situacions de risc es poden donar i com actuar davant de cada cas, és més probable esquivar l’amenaça de problema. Els falsos comunicats de bancs o proveïdors, les peticions estranyes per facilitar certes dades de contractes de subministrament o les ofertes irrenunciables ens han de fer aixecar l’alerta.
    Aquesta formació és tan valuosa dins de l’entorn professional com personal. A ningú se li escapa que estem davant una temporada d’altíssima activitat comercial en línia. Dies de compres per Nadal, pel Black Friday, el Cyber Monday, les rebaixes… i no és plat de bon gust per ningú veure que aquella compra fantàstica en aquella web que semblava tan original mai acaba d’arribar a casa tot i el càrrec descomptat al compte bancari.

    Ja és a la venda el número 145


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu