Nova normativa de serveis digitals

    Fa vint anys que la Unió Europea va aprovar la directiva sobre comerç electrònic que tenim vigent. Si en vint anys han canviat coses en qualsevol situació de la vida, què podem dir de l’àmbit d’Internet? Mirem enrere i intentem recordar com era la venda online fa dues dècades? Si la prioritat llavors era que la connexió a internet arribès a les llars i que ho fes amb certa velocitat -parlem de Kb o algun Mb-, com podem donar per fet, els serveis digitals estaven en la prehistòria.

    Les noves tecnologies, els nous serveis, els nous negocis han sorgit en quantitat i varietat ingent. De la mateixa manera, els riscos per a la ciutadania i la societat, en general, també. Davant problemàtiques i necessitats actuals, la resposta era confusa i sovint inadequada.

    Legislativament, tota l’evolució del sector no s’ha recolzat amb regulació adient… fins ara. Era una reclamació general que el mercat únic europeu requereix un marc jurídic modern adaptat a la realitat d’avui.

    La nova normativa es diu Llei de Serveis Digitals, en anglès Digital Services Act (DSA) i ha estat en debat i fase d’esmenes el darrers anys fins que, recentment, el Parlament Europeu ha aprovat el text amb la proposta de regulació de plataformes en línia.

    Els principals propòsits es basen a crear un espai digital més segur en què es protegeixin els drets fonamentals de tots els usuaris de serveis digitals, i establir condicions equitatives per fomentar la innovació, el creixement i la competitivitat, tant al Mercat Únic Europeu com a nivell mundial. Perquè la normativa neix a Europa, però no hi ha cap dubte que tindrà repercussió arreu del món. La nova llei defineix molt clarament obligacions i responsabilitats dels proveïdors de serveis digitals i té un focus específic en grans plataformes, xarxes socials i markets. Assenyala obligacions vinculants a escala de la Unió Europea per a tots els serveis digitals que connectin els consumidors amb béns, serveis o continguts. Ja hem sentit alguna opinió en contra de Mark Zuckerberg, propietari de Facebook… bé, Meta.

    La norma és àmplia i amb molta repercussió. Veurem com es va aplicant, al final traspassar el paper a la realitat de les empreses i persones no sempre és fàcil d’assolir. S’ha de ser realista amb la proposta i amb les mesures correctores. L’objectiu és lloable, protegir els drets fonamentals dels usuaris al món digital i, sens, dubte, no serà només amb aquesta nova regulació que s’anirà aconseguint. Això no para i va a una velocitat de vertigen.

     

    Ja és a la venda el número 145


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu