El número és espectacular, si més no pel que fa al percentatge. I és que parlem d’un augment de gairebé el 37% entre un any i altre. Aquest és el titular més cridaner de la memòria anual que ha publicat recentment l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) i en la qual detalla que ha gestionat un total de 843 denúncies i reclamacions durant el 2023, un increment respecte al 2022 que atribueix principalment a una major consciència ciutadana sobre la protecció de dades i un millor coneixement dels drets associats.
En aquest sentit, almenys, podem dir que anem pel bon camí. Si coneixem els nostres drets i tenim eines a la nostra disposició, podrem defensar-los amb total consciència.
Així es pot veure en el detall que publica l’APDCAT, que ha investigat i instruït 443 casos aquest any, dels quals 293 han estat denúncies per incompliment de la normativa i 150 reclamacions per vulneració de drets. Això representa un augment del 40% en comparació amb el 2022. L’altra lectura, és clar, és que al marge que les persones siguin més coneixedores de com protegir la seva privadesa, algú a l’altra banda no està fent del tot bé la seva feina. El tractament de dades és una responsabilitat que hom no pot prendre’s a la lleugera.
I com diem, ja no és només per la satisfacció de fer les coses com cal. És que també pot implicar problemes més seriosos. Sí, les sancions. Pel que fa als procediments sancionadors, l’APDCAT ha iniciat 293 actuacions d’investigació prèvia durant el 2023. D’aquestes, 87 han culminat en resolucions, que inclouen amonestacions, sancions econòmiques i sobreseïments. Si ens fixem en les infraccions, els temes més recurrents tenen a veure amb els àmbits de la salut, la prestació de serveis a la ciutadania, els recursos humans i l’exercici de competències administratives.
La informació, la pedagogia, és fonamental en tot aquest entorn, per això crida l’atenció que havent superat les 2.000 consultes al servei d’atenció al públic de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, més de 80% siguin qüestions plantejades per ciutadans individuals. És senyal que hi ha inquietud al voltant dels drets i deures derivats del Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) i la Llei Orgànica de Protecció de Dades i Garantia dels Drets Digitals (LOPDGDD), així com per l’accés i la cessió d’informació que conté dades personals.
Una última dada a destacar. De quins temes pregunten a l’APDCAT els professionals de la protecció de dades que necessiten ajuda tècnica? Res del tot inesperat: videovigilància, la designació i comunicació del delegat de protecció de dades, l’elaboració i gestió del registre de les activitats de tractament, la revisió de clàusules informatives, el deure d’informació, la legalitat del tractament de dades (incloent-hi el consentiment), i el tractament i publicació d’imatges. N’hem parlat de tot plegat.