Whatsapp business: sí o no?

    Avui dia, gairebé tothom fa servir Whatsapp, a nivell personal, de forma individual o per a comunicacions en grup. Sempre en un entorn privat. També hi ha empreses que l’utilitzen com a eina de treball. És una manera molt directa d’estar en contacte amb el client. Tanmateix, el desconeixement ha fet que ja hàgim vist sancions de l’AEPD a companyies que han “abusat” d’aquesta eina per a enviar comunicacions a clients sense tenir autorització per fer-ne ús de les seves dades. I és que cap assessor en protecció de dades amb un mínim de coneixement el recomanaria, tot i els exemples diaris d’empreses que utilitzen Whatsapp per connectar amb els seus clients. Des de comandes en línia, a consultes, reserves, convocatòries per a esdeveniments, etc.

    Per mirar de donar resposta a aquest perfil professional, i per als que tenen remordiments, arriba Whatsapp Business: una aplicació de missatgeria instantània per a empreses, amb l’objectiu de facilitar la fidelització, la creació de clients i l’increment del volum de facturació amb la millora de la relació i comunicació amb el client. El que ja es venia fent en el model “personal” més matusserament ara pren forma d’app professional.

    La pregunta és: a partir d’ara, amb aquest nou format, el podem utilitzar amb tranquil·litat? Hi ha diversos elements a valorar. Davant totes les bondats que ens explica la companyia, cal tenir en compte, per exemple, que la versió per a particulars està en el punt de mira de la Unió Europea per incomplir la legislació en matèria de protecció de dades:

    D’una banda, les comunicacions estan xifrades, però no és suficient: com es xifra l’hora a la que l’usuari desperta, a quina hora es comunica amb una persona, o on es troba...? I d’altra, es desconeix on són els servidors que allotgen la informació de les comunicacions (textos i fotos).

    Són dos aspectes bàsics que es demanen a qualsevol empresa europea o de fora que tracti dades de ciutadans europeus. Llavors? Val a dir que existeixen alternatives de missatgeria per a telefonia, fins i tot “made in Spain”, més segures, però no tenen la mateixa fama. Clar, Whatsapp és gratuïta i pertany a Facebook.

    No obstant això, l’aplicació ha tingut una bona rebuda: ens permetrà rebre missatges relatius a serveis que hàgim contractat, enviar queixes, realitzar seguiment d’enviaments o fins i tot efectuar transaccions o tancar compres. A més no cal pagar ni instal·lar res, funciona amb l’app de “particulars” que ja tenim.

    A això, hi hem de sumar que la mateixa AEPD ha donat un nou impuls amb les seves accions a l´ús d’aquesta app i ha obert un servei de WhatsApp per impulsar l’educació dels menors en els entorns digitals, en col·laboració amb el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport per actuar conjuntament. Europa es mira Whatsapp amb recel i l’AEPD hi crea col·laboracions. La polèmica està servida.

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu