María Lobato

    La marca d’una empresa evoluciona: el restyling

    La Laia és dissenyadora de moda amb botiga pròpia al Penedès. Ara que el negoci torna a funcionar després de l’aturada pel Covid, ha decidit fer un restyling de la seva marca. Han passat 15 anys i considera que ha quedat desfasada. Ha contractat els serveis d’un dissenyador gràfic per tal de fer un logo nou, però conservant l’essència de l’original que té registrat com a marca.

    En aquest cas és necessari que la Laia sol·liciti una nova marca? Doncs, depèn. No seria necessari un nou registre si les modificacions que es realitzen no alteren el “caràcter distintiu” de la marca inicial.

    Però què és el “caràcter distintiu” d’una marca? És la capacitat que té una marca per si mateixa de fer distingir els productes i/o serveis d’una empresa respecte d’una altra. Aquesta capacitat ve donada, entre d’altres, pels components gràfics, fonètics i/o conceptuals que componen l’element dominant i caracteritzador del signe.

    Quan es fa un restyling no s’ha de modificar substancialment l’element dominant (o caracteritzador) de la marca perquè si fos així estaríem parlant de la construcció d’una marca nova. Per evitar això, és important que el nou signe creat provoqui en el consumidor la mateixa sensació que produïa l’anterior.

    Una pregunta que sempre em fan els clients, es si poden modificar a la Oficina Española de Patentes y Marcas el logo i/o alguna paraula de la marca que ja tenen registrada: La resposta és NO. No es poden fer modificacions, només hi ha la opció de fer un registre nou.

    En tot cas, és important indicar que les marques s’han de fer servir tal i com estan registrades, perquè si la marca registrada i la realment utilitzada, sorgida del restyling, no són equivalents ens arrisquem a que sigui caducada la primera per falta d’ús. A més, de deixar sense protecció la que realment s’està fent servir.

    Per tant és recomanable fer auditories periòdiques que determinin l’ús real i efectiu que s’està fent de les marques, per si es necessari fer nous registres i valorar si abandonar o mantenir aquells que ja no es fan servir.

    Les marques són actius intangibles d’una empresa i estan vives. No poden quedar oblidades en un calaix i molt menys si aquest dret exclusiu que atorga el registre de marca es pot fer valdre front a tercers que utilitzin un signe idèntic o semblant al mercat.

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu