María Lobato

    Les paraules desconegudes

    L’Oriol és un artista digital que ha exposat les seves creacions a les principals galeries d’internet i acaba de vendre dos NFTs. Està emocionat donant-li la gran notícia al Sr. Lluís, el seu avi.

    El Sr. Lluís escolta atentament l’explicació però el seu nét fa servir unes paraules desconegudes per a ell: NFT, blockchain, criptomoneda… i no entén res. Cada dia va sorgint un vocabulari nou dins del món digital, però què volen dir realment?

    Les sigles NFT corresponen a la denominació Non Fungible Token. Es tracta d’un actiu únic i no pot ser substituït per un altre. Serien com els cromos que col·leccionàvem quan érem petits però en format digital. En definitiva, els NFTs són obres d’art digital que es poden comprar i vendre i es porten al mòbil (com si fos una foto) encara que també poden ser impreses.

    La innovació tecnològica ha permès que es pugui demostrar la seva autenticitat, exclusivitat i la seva propietat mitjançant la tecnologia Blockchain. Aquesta nova tècnica permet enviar dades encriptades realitzant una cadena de valors (informació) continguda en blocs i que només pot ser repudiada o editada en blocs, evitant que el seu contingut pugui ser modificat, copiat o destruït.

    Generalment la compravenda de NFTs es realitza mitjançant moneda digital, denominada criptomoneda, la qual fa servir un sistema de criptografia i cadena de dades. És un tipus de moneda que no està regulada per cap entitat financera ni cap institució. La criptomoneda més coneguda és el Bitcoin, però també han sorgit d’altres, com Ethereum, Ripple o Dogecoin.

    Ara tots ens podem convertir en col·leccionistes d’art a un preu més assequible i sense omplir les parets del menjador. Simplement portant les creacions artístiques a la butxaca i disponibles des de qualsevol dispositiu electrònic.

    Tot i així, la ciència i la tecnologia sempre avança a un ritme molt més accelerat que la legislació, i encara hi ha moltes incògnites de com es resoldran els conflictes d’autoria o creacions de NFTs sorgits de la modificació o transformació d’obres anteriors sense autoritzacions del titular dels drets d’autor. Però està clar que, actualment els NFTs són una de les grans invasions tecnològiques des del  2021, i que han vingut per a quedar-se.

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu