María Lobato

    La vida en blanc i negre

    Us heu fixat que moltes marques conegudes estan fent modificacions als seus logos icònics? Fixeu-vos en les marques de cotxes, de roba i fins i tot, entitats financeres. Totes tenen el mateix patró: Han re-estilitzat les lletres, en teoria per a que siguin més fàcils de llegir, i han canviat els colors característics que tenien pel blanc i negre. Hem tornat enrere perquè és com si estiguéssim mirant una pel·lícula dels anys 30.

    Totes aquestes marques han estat sotmeses a un procediment de rebranding. Aquest procés es realitza per canviar la imatge corporativa d’una empresa o organització, creant una identitat diferent per a una marca ja establerta al mercat. És una estratègia arriscada i només recomanable per a marques molt conegudes i/o molt posicionades al mercat, ja que si es realitzen canvis molt radicals poden confondre al consumidor, que pot arribar a pensar que és una marca nova.

    Avui dia la realitat que ens envolta està plena de colors que a vegades satura: neveres vermelles, cotxes grocs, sabatilles taronges. El tornar al negre és tornar a la sobrietat i a la elegància que no transmeten la resta de colors i els dissenyadors gràfics ho fan servir per captar l’atenció del consumidor.

    Però, pels advocats que ens dediquem a la Propietat Industrial i tractem la defensa de les marques, és molt importat el color. Junt amb la tipografia (o elements addicionals que es puguin tenir) perquè és el que dona distintivitat a una marca per tal de que sigui accessible al registre.

    I llavors és quan ve la pregunta clau.... si ara la meva marca és en blanc i negre, l’haig de registrar de nou o no cal perquè tinc l’anterior en color? Depèn. S’ha d’examinar si la marca sorgida del rebranding és equivalent o no a la marca anterior.

    Per modernitzar el logo de Porsche els dissenyadors i experts en marketing de l’empresa van determinar que “Un símbol de marca no es pot dissenyar d’una dia per l’altre. S’ha d’examinar una vegada i una altra, però deixant passar cert temps, al segon o tercer cop de vista descobreixes coses que vols millorar per a que la creació tingui un efecte natura, és llavors quan ja et pots donar per satisfet i dir: aixó és el que estava buscant”.

     

    Ja és a la venda el número 145


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu