Martí Sistané Planella 

    Canvi de paradigma

    En l’actualitat hi ha nous paradigmes empresarials i socials que fa que allò que funcionava ahir avui no serveixi per a res. Avui més que mai l’empresa ha de ser dinàmica, tenir una cultura sòlida, que atregui talents i els retingui, que creï una inèrcia de creixement constant i que s’adapti al canvi ràpid de la societat i les seves necessitats.
    Des de múltiples fronts s’ha obert una cursa desenfrenada per establir nous desafiaments a la direcció d’empreses.

    Quan havíem après a gestionar els actius i els recursos financers se’ns va demanar aprendre a gestionar les tecnologies, després les persones i, en l’última dècada, els intangibles, dels quals hem de reconèixer que encara no sabem ben bé què són, tret que no són tangibles i es tracta d’actius rics en informació o en coneixement.
    En aquesta espiral d’exigències ara s’ha fet un pas més i s’exigeix a l’empresa que es comprometi en el benestar de les persones i en els problemes socials i mediambientals que pesen sobre la humanitat amb la consolidació de l’ètica empresarial. La responsabilitat social de l’empresa es troba en el primer pla d’actualitat en el món dels negocis i amb una enorme puixança.

     

    S’exigeix a l’empresa que es comprometi en el benestar de les persones i en els problemes socials i mediambientals


    L’empresa dels nostres dies constitueix un important motor de canvi i progrés en les societats avançades, amb una manera diferent de gestionar l’empresa i d’interrelacionar-se amb el seu entorn. S’ha passat de la competència a la col·laboració, ja que tots naveguem en la mateixa direcció. I les associacions empresarials no poden quedar el marge d’aquesta evolució. Ans al contrari, l’orfandat de pautes utòpiques de referència, de nous projectes de canvi polític, econòmic i social, ha deixat l’empresa com la institució clau de la societat. Les associacions empresarials han de convertir-se en el principal col·laborador necessari de les empreses que permetin a les organitzacions abastar totes les forces del canvi.
    En aquest sentit hem d’incidir en que aquesta realitat del món empresarial ens marca el paper de les organitzacions empresarials del segle XXI. Per aquest motiu la FEGP està immersa en un procés de transformació intern de manera continuada per tal de donar resposta a les necessitats de les empreses de les nostres comarques, que sovint van mes enllà dels límits territorials.
    Atenent a les demandes de servei i col·laboració que rebem de les empreses associades, i que val a dir que dia a dia van en augment, ens demostra que les organitzacions empresarials veuen en la FEGP no només una associació empresarial al nivell de les seves exigències i necessitats, sinó un defensor dels seus interessos, un interlocutor d’alt nivell amb les institucions i l’administració, un partner de confiança en aspectes tan importants per l’empresa com la formació o la selecció de personal. O, com em deia un empresari parlant de la FEGP, un facilitador, més concretament -em deia- un “solucionador de problemes”.
    Avui en dia la FEGP no només està present com un dels agents principals en totes les taules de treball i de debat sobre com millorar el progrés econòmic de les nostres comarques, sinó que sovint n’és impulsora de grups de treball diversos des dels què es debat, reflexiona o defineixen estratègies; en definitiva, un marc d’actuació multisectorial i supracomarcal que ens serveixi per impulsar l’economia del Gran Penedès.
    Però, com deduireu, queda més feina per fer de la què s’ha fet fins ara, sobretot si volem ser una associació empresarial que doni resposta, que sigui útil a les empreses, i que contribueix al creixement econòmic i a la millora de la nostra societat.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu