Fa pocs dies va fer un any de l’anunci de l’Estat d’Alarma i durant tot aquest temps la Covid-19 ha centrat la comunicació mundial. El mes passat parlava en aquest apartat sobre l’afectació que ha tingut fins ara la pandèmia al nostre territori i observàvem que havíem passat en un any de 10191 empreses a 9654, per tant 537 tancaments, equivalent a una mica més del 5%.
Però, com són les empreses del nostres país? Sovint quan parlem del teixit empresarial pensem en la imatge de la gran empresa, però la realitat és que són majoritàriament petites. Segons les darreres dades publicades, a Catalunya un 57,7% són empreses sense assalariats, un 37,6% tenen de 1 a 9 assalariats, un 3,9% entre 10 i 49, un 0,7% tenen de 49 a 200 treballadors i només un 0,2% tenen més de 200 treballadors.
Per tant, un 95,3 % de les empreses del país tenen entre 0 i 9 assalariats i totes les iniciatives de foment de l’activitat econòmica ho haurien de tenir en compte, cosa que no passa. L’exemple més actual són els Fons Europeus que de moment s’estan orientant clarament cap a les grans empreses (més de 250 treballadors). Esperem que finalment hi hagi un canvi d’estratègia perquè sinó no serviran per revitalitzar i modernitzar el teixit econòmic del país.
Cal un canvi de mentalitat, un canvi cultural, la paraula empresari o empresària no pot tenir una connotació negativa. Un empresari o empresària és un una persona que utilitza el seu esforç i el seu patrimoni per generar activitat econòmica i ocupació, un emprenedor. Curiosament la paraula “emprenedor” té connotacions més positives i per això sovint la utilitzem per fer referència a un empresari.
Una pandèmia és un fenomen col·lectiu, per tant per superar-la cal la col·laboració de tothom: les institucions, els ciutadans, els agents socials i les empreses. Però malauradament hi ha massa desconfiances i durant aquest any hem observat com aquesta unitat no existeix. Estic convençuda que l’única manera de guanyar la partida a una pandèmia mundial és amb la participació de tothom i confiant els uns en els altres.