En el món empresarial, cada cop són més necessaris el joves que estudien Formació Professional que universitaris. Les empreses valoren l’experiència pràctica i l’adaptabilitat d’aquests joves en entorns laborals reals. En conseqüència, la demanda de perfils amb formació professional dual s’ha incrementat significativament els últims anys.
El gran problema de les titulacions universitàries és que estan desconnectades de la realitat laboral: massa teoria i poc contingut pràctic de valor. Molts estudiants, quan s’incorporen al mon laboral, se n’adonen que requereixen aproximadament un 20% del que han aprés a la universitat. A més, les expectatives salarials no acostumen a anar alineades amb la realitat, atès que els universitaris necessiten un aprenentatge addicional que només obtenen quan s’incorporen a la feina.
Podem dir que el sistema educatiu universitari actual és ineficient. És una fàbrica de joves universitaris preparats acadèmicament però que es frustren al fer front la realitat del món laboral, tant en termes de feina com de salari. Això provoca que, si troben feina, sigui poc qualificada o que es vegin obligats a emigrar en busca d’oportunitats que no troben a casa. Els graduats en formació professional dual tenen una taxa d’ocupació més alta i una major satisfacció laboral en comparació amb els graduats universitaris.
Les iniciatives que estan sorgint des dels centres d’ensenyament públics i privats per apropar els joves a la FP dual, en les quals són necessàries les pràctiques a les empreses, estan tenint una gran acceptació tant per part dels alumnes com de les empreses del nostre territori.
Implementar i fomentar la formació professional dual pot ser una solució efectiva per fer front a les deficiències del sistema educatiu actual i millorar la inserció laboral dels joves. Confiem que aquests canvis s’apliquin de forma òptima per tal de desfer-nos del sistema pervers que tenim actualment.