Les tendències del nou consumidor

    L’altre dia llegia a la premsa que l’última enquesta de l’EPA, amb les dades del quart trimestre de 2016, dóna un índex d’atur a Espanya del 19%, la qual cosa rebaixa el 21% que teníem a finals de 2015. Són molt bones notícies, sens dubte, i especialment a Catalunya, que és on s’han creat més llocs de treball. Així, sembla que a poc a poc la llum del final del túnel es veu més a prop.

    Això sí, no pensem que les coses tornaran a ser com eren abans de la crisi. Res no torna mai a ser igual. Ens trobem amb un consumidor que, per molts motius, ha canviat. Ha canviat evidentment per la pròpia crisi, que ha fet que sigui més conscient del preu; ara compara i és més crític amb el que li aporten els productes/serveis. Però també ha canviat perquè estem vivint una època de grans canvis: la irrupció de les noves tecnologies en la vida quotidiana, l’entrada al mercat de generacions que no han conegut el món sense internet,...

    Amb tot, ens trobem amb un consumidor que segueix noves tendències:
    - Dóna més importància als valors: consciència social, economia col·laborativa, sostenibilitat, sinceritat, autenticitat, transparència...
    - Dóna més importància a la salut: l’ha integrat en el seu dia a dia, practica més esport i és més consumidor de productes naturals. Tot això com una manera de mantenir una vida sana, que no implica però que tot el que faci sigui saludable ja que manté una certa ambivalència (conductes compensatòries).
    - Valora molt més el sentir-se bé amb si mateix. En tots els àmbits: laboral, de parella,… No en té prou amb que vagin passant els dies, vol sentir-se complet, gaudir de la vida i sentir que tot plegat té un sentit.
    - És i se sent especial, i vol sentir que els altres també el consideren especial. Tenen una clara oportunitat els espais pensats perquè el consumidor gaudeixi de la compra, el que se’n diu “experiència de compra”, que algunes marques (com Nespresso o Apple) han sabut explotar molt bé.
    - En la mateixa línia, torna el consumidor sibarita, que surt a dinar/sopar fora de casa, que fa activitats de lleure,... tot i que ara ho fa d’una manera més pensada, més racional.
    - Torna a comprar les marques de fabricant vs. les marques del distribuïdor (o marques blanques), especialment en aquelles categories de producte en les que troba algun tipus de gaudiment (menjar, beure, tecnologia,...).
    - Torna a valorar el petit comerç com a establiment de qualitat, capaç d’adaptar-se millor a les seves necessitats perquè el coneix millor, però lligat també una qüestió de consciència social i comunitària: “entre tots ens ajudem, i si compro al botiguer del barri, ell tindrà també més diners per gastar-se en el meu establiment o per pagar més impostos que em repercutiran positivament”.

    Les empreses que apostin per la consciència social, siguin autèntiques, treballin a i per a l’entorn, aportin experiències prou diferenciades i que facin sentir al consumidor especial tenen molt a guanyar. El preu és important, però el consumidor està disposat a pagar una mica més si el producte i tot el que li envolta s’ho val. És una qüestió d’equilibri.

    Ja és a la venda el número 148


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu