En qüestions de moda, les grans marques i dissenyadors s’afanyen a intentar influir, cada temporada, sobre els colors i tipus de roba que es portaran. Una altra cosa és el vestuari que finalment acabem comprant els usuaris, tot i que evidentment hi ha un clar efecte entre el que alguns proposen i els altres assumim. Les grans botigues marquen tendències i si la seva roba és d’un determinat estil, ens veiem abocats a seguir-lo. Amb moltes reserves, això sí, per què afortunadament hi ha varietat de botigues i d’estils.
En altres productes de gran consum la influència de les grans empreses és més sibil·lina, i més a mig/llarg termini. La manera com internet, les xarxes socials o les noves tecnologies han anat influint en la manera de comprar i de relacionar-se amb les marques no s’ha gestat d’un dia per un altre. Són aquests uns canvis sòlids en els hàbits dels consumidors, no meres modes de temporada i de fet podem dir que estem vivint un moment històric en quant a canvi de paradigma, en el que estem passant d’una era analògica a una plenament digital. Tot i que és un tsunami que fa temps que es veu venir, hi ha hagut i encara hi ha empreses que es van quedant pel camí, en no trobar la manera d’adaptar-se als nous temps.
Però encara hi ha unes altres tendències que es donen a nivell més micro. Que no es veuen venir amb tanta claredat i que fins i tot poden tenir un recorregut més local, amb línia amb la idiosincràsia del propi municipi o del propi barri. Aquestes també són tendències importants, i requereixen d’una major flexibilitat per part de les empreses per adaptar-s’hi.
En qüestions de tendències qui arriba primer està millor posicionat. I per arribar primer hem de considerar dos moments clau:
- el primer consisteix en adonar-se a temps de quines són les tendències de compra o consum dels clients;
- el segon, en saber adaptar-se a aquestes tendències, oferint un servei que s’hi adeqüi i alhora es diferenciï de la competència.
L’un sense l’altre no arriben enlloc: si es coneix però no hi ha adaptació no serveix de res; i si es té capacitat d’adaptar-se però no se sap quina és la direcció correcta, el resultat és tot un joc d’atzar.