PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

El PIB turístic de Catalunya cau un 65,4% en el segon trimestre respecte a 2019


El PIB turístic de Catalunya ha caigut un 65,4% en el segon trimestre en comparació amb el mateix període de 2019, segons dades d'Exceltur. La demanda "embassada i latent" i els creixents desitjos per viatjar no han compensat les restriccions a la mobilitat interna fins al 9 de maig i han provocat una disminució del PIB turístic del 69% a tot l'Estat. Aquest indicador es troba actualment en una tendència de reactivació, truncada per la negativa repercussió internacional dels rebrots i les elevades taxes de contagi. Davant aquesta situació, l'entitat preveu una caiguda del PIB turístic del 34,9% en el tercer trimestre en comparació amb els nivells previs a la pandèmia.
En cas de confirmar-se, aquesta xifra és molt millor al descens del 58,4% registrat el 2020, però empitjora en un punt les previsions de l'abril. En tot cas, aquesta dada implicaria generar una activitat turística de 37.978 milions d'euros a l'Estat entre juliol i setembre, per sobre els 24.301 milions de l'any passat, però encara lluny dels 58.371 milions del mateix trimestre de 2019.

Més enllà de la incidència dels nous rebrots, aquesta correcció a la baixa s'explica per l'endarreriment de l'arribada dels britànics a l'Estat i la tendència a l'alentiment en el ritme de reserves dels mercats francès, alemany i italià davant les recents declaracions dels seus governs, desaconsellant visitar Espanya.

Exceltur estima que el quart trimestre es comporti millor del previst, sempre que les noves variants no generin limitacions a la mobilitat o restringeixin activitats d'oci. En tot el 2021, l'entitat preveu una caiguda de l'activitat del 46,9% respecte a 2019, lleugerament superior al descens del 47,5% previst a l'abril. Aquest fet suposaria generar 81.973 milions d'euros pel conjunt de l'any, lluny dels 154.487 milions de 2019.

En el segon trimestre d'aquest any, les comunitats autònomes del nord i interior, impulsades pel Camí de Santiago i més dependents de la demanda espanyola, han experimentat reactivacions de les vendes a partir de la fi d'alarma al maig i especialment al juny.

Les destinacions més dependents de la demanda estrangera han continuat patint caigudes "intenses", tot i la "tímida reacció" dels darrers dies de juny. Així, Madrid ha registrat un descens del 75,3% respecte al segon trimestre de 2019, seguit del País Basc (-72,8%), Canàries (-71,5%), Balears (-68,4%), Andalusia (-70,3%), País Valencià (-70,1%) i Catalunya (-65,4%).

L'escassa demanda turística del segon trimestre s'ha vist limitada als viatgers de negoci i l'inici d'algunes fires, l'increment de viatges dins l'Estat després de la fi de l'estat d'alarma i la demanda d'alemanys i visitants procedents de països del centre d'Europa a partir de juny. La demanda britànica i de llarga distància s'ha mantingut "inexistent".

L'inici de la temporada estival ha millorat l'ocupació turística, però aquesta ha tancat juny amb 527.000 treballadors de tot l'Estat afectats per la pandèmia. D'aquests, 245.000 continuen en ERTO, mentre que hi ha 280.000 afiliats menys al sector. Aquesta xifra suposa una reducció del 24,9% respecte als nivells previs a la pandèmia i se situa molt lluny de la lleugera recuperació d'ocupació de la resta de sectors de l'economia.

Les branques exclusivament dependents del turisme, com les agències de viatges o el transport aeri, han tancat juny com les més afectades de tot el sistema productiu de l'Estat.

Per altra banda, les companyies de transport han estat les primeres a notar la reactivació dels viatgers per l'aixecament de les restriccions de mobilitat. Els hotels urbans també han millorat lleugerament, mentre que els hotels de vacances i les agències de viatges han estat els que més han notat la recuperació a partir de juny per la demanda espanyol i l'inici de les arribades d'alguns mercats externs.
0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 112

Subscripció newsletter Penedès Econòmic

Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic i rebràs totes les notícies en un sol correu