Diversos grups s’oposen al polígon logístic de 84 ha que es projecta a la Bisbal del Penedès

    La Plataforma No a la MAT Bisbal del Penedès, No a la MAT Baix Penedès, el col·lectiu ecologista Bosc Verd, el Geven, SOSPenedès, el Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPVI, l’associació Pro Vegueria Penedès (PVP) i la Unió de Pagesos s’oposen a la tramitació del projecte que el 16 de novembre l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès va iniciar d’un nou polígon logístic de 84 hectàrees, el polígon “Els Masos”, al paratge dels Masots de la Bisbal.

    El projecte té per objectiu requalificar 84 hectàrees de sòl no urbanitzable agrícola a sòl urbà logístic donant continuïtat als polígons de Les Planes i les Planes Baixes i a tot el complex logístico-industrial de l’IDIADA, de més de 500 hectàrees. Després d’una consulta ciutadana a principis de desembre, l’Ajuntament sembla apostar inicialment per una primera fase a la part sud més allunyada del poble.

    Els grups opositors hi estan en contra perquè “destruirà sòl agrícola d’alt valor que, conjuntament amb el torrent Mal, creen un coixí entre el nucli urbà actual i els polígons industrials”. També perquè  trenca “el fràgil model territorial del Baix Penedès i el model urbanístic del municipi ja que n’incompleix les pròpies normes subsidiàries”. El projecte el presenta una empresa privada, la qual consideren que “no té dret a liderar un projecte d’aquesta envergadura sense el corresponent lideratge públic”. També afirmen que “s’ha iniciat amb manca de transparència administrativa i d’esquenes als processos de debat que corresponen a un sistema democràtic”, i que “un projecte d’aquestes característiques requereix d’un ampli consens a través de la participació ciutadana”. D’altra banda, la dimensió del projecte conjuntament amb els que ja s’han portat a terme “representen un impacte tan gran que afectaria als municipis veïns i per tant ells també haurien de dir-ne la seva”.

    Judit Cañís de la plataforma No a la MAT de la Bisbal del Penedès va explicar dimarts a Vilafranca que la Bisbal ja disposa de fins a 60 hectàrees de sòl industrial lliure. “El municipi ja coneix enormement l’impacte dels dos polígons logístics actuals de Les Planes i les Planes Baixes amb un total de 85 hectàrees. En aquest període de 20 anys des de la construcció dels polígons logístics la població s’ha multiplicat per dos, els llocs de treball per tres, però l’atur per vuit i la renda per càpita ha baixat.A més, els petits llocs de treball creats fins ara són precaris, temporals i de sous baixos”.

    Pau Batlle, de Cepvi, considera que “el projecte de “gran operació urbanística especulativa” i que “al Departament de Territori li interessa que el Baix Penedès es converteixi en un port sec per deixar les mercaderies dels ports de Barcelona i Tarragona”.

    Jordi Asensi, de Bosc Verd, incidia en l’efecte que tindria el polígon sobre els corredors ecològics del municipi i Jordi Cuyàs, de Pro Vegueria Penedès, afirmava que “s’han encès totes les alarmes perquè és el primer cop que s’atreveixen a fer un projecte en un sol no urbanitzable. Esperem que les administracions tinguin suficient seny per aturar el projecte”.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu