El centenari Autòdrom de Terramar espera les obres per a la reobertura amb una trobada de vehicles clàssics

  Aficionats del motor es van congregar ahir diumenge a la concentració de vehicles clàssics a l'Autòdrom de Terramar a Sant Pere de Ribes en la primera activitat per commemorar el seu centenari.

  Es tracta d'un recinte de 25 hectàrees que va albergar el primer circuit d'Espanya, tot i que la seva època d'esplendor va ser breu i les instal·lacions, que durant uns anys van tenir usos agrícoles i avícoles, es van anar deteriorant. El projecte per reobrir el circuit amb competicions eqüestres i exhibicions i promocions automobilístiques espera començar les obres en els propers mesos, amb una inversió d'uns 25 MEUR. L'horitzó per acollir els primers salts de cavall és el 2025, indica el director general de l'autòdrom, Matthieu Liard.

  El Bentley que conduïa Jordi Ricardo i els altres dos vehicles amb què ha participat a la concentració de clàssics, dos Rolls-Royce Phantom I dels anys 20, han atret en la seva arribada les mirades dels visitants a l'Autòdrom de Terramar.  "A la seva època, eren cotxes molt luxosos, molt fiables ", ha indicat Ricardo, un dels participants en aquesta trobada.

  La concentració de clàssics ha reunit uns 200 vehicles i col·lecciones i aficionats al motor de totes les edats. El Joan, de Molins de Rei, ha visitat el recinte en família: "Sabia que era un dels circuits més antics d'Europa i em feia molta gràcia veure'l; com que feien la trobada, hem aprofitat per venir amb tota la família". "M'agraden molt els cotxes i les motos, trobo interessant el motor", ha dit la filla, Maria. "A mi m'està agradant molt el circuit", ha afegit l'Arnau, el fill petit.

  Aquesta trobada de clàssics ha estat una de les exhibicions que acull l'autòdrom mentre els responsables del projecte per reformar-lo esperen començar les obres d'adaptació en els propers mesos, a començaments d'aquest any, segons recull la web de l'autòdrom. "Nosaltres no marquem els terminis urbanístics, que necessiten el seu recorregut. Esperem començar les obres aquest any", ha afirmat en declaracions a l'ACN Liard, que s'ha volgut mostrar prudent.

  El projecte de tramitació per a la reobertura es troba pendent dels últims tràmits set anys després de presentar la proposta original. L'empresa Terramar 1923, promotora del projecte, es va constituir el 2016 i durant aquest període s'ha dut a terme un procés de tramitació urbanística i ambiental que ha implicat l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes, el Departaments de Territori i Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona, entre altres organismes públics.

  "És un lloc molt bonic, emblemàtic, històric i protegit; en un entorn urbà però també natural. Un projecte d'aquesta magnitud requereix un tràmit que necessita temps. Nosaltres tenim molta il·lusió en aquest lloc i en aquest projecte", ha resolt el director general.

  Un projecte critictat per grups ecologistes  

  Paral·lelament als tràmits, el projecte ha generat el rebuig de grups ecologistes i d'algunes formacions polítiques, com Construïm, Guanyem Sitges i Capgirem Vilanova-CUP, que van presentar una denúncia contra el pla urbanístic i que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va admetre a tràmit. D'altra banda, el projecte per rescatar l'autòdrom compta amb l'aval del consistori de Sant Pere de Ribes i de les altres administracions que hi han anat donant el vist-i-plau i ha trobat el suport de sectors com el de l'hostaleria del territori.

  El projecte preveu utilitzar les pistes de l'autòdrom per acollir competicions eqüestres d'alt nivell entre octubre i abril, quan les instal·lacions del centre i del nord d'Europa tanquen pel fred. L'altra dimensió seran els esdeveniments relacionats amb el motor, com exhibicions i promocions. Alguns actes ja s'estan fent de forma puntual, com va ser el llançament del Cupra de Seat el 2018 o aquesta concentració de clàssics. 

  L'Autòdrom de Terramar va ser la quarta pista que es va construir al món i conserva el circuit oval pràcticament en el seu estat original. Va ser una referència de l'automobilisme en els primers anys però aviat va quedar obsolet i no homologable per les seves corbes tancades, incompatibles amb uns motors cada vegada més ràpids. Aquesta i altres vicissituds el van condemnar al desús i el circuit va acollir l'última competició als anys 50. Més tard, les instal·lacions es van convertir en una explotació agrícola, amb conreus i granges, que van funcionar fins als anys 80, quan l'autòdrom es va anar deteriorant.

   Ja és a la venda el número 128

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu