El TSJC tomba una desena d’articles de l’ordenança d’habitatges turístics de Sitges

  La Sala Contenciós Administrativa del Tribunal Superior de Justícia ha declarat nuls una desena d’articles de l’ordenança d’habitatges d’ús turístic de Sitges, aprovada fa dos anys. El jutge dona la raó a la patronal APARTUR, que va impugnar la normativa municipal.

  La sentència, a la qual ha tingut accés l’ACN, conclou que l’ordenança vulnera el principi de lliure accés a l’activitat i envaeix competències de la Generalitat. Entre els articles anul·lats, hi ha l’obligatorietat de disposar d’una pòlissa de responsabilitat civil que cobreixi danys a terceres persones per valor de 300.000 euros, i l’existència d’un registre de desinfecció. També anul·la l’obligació a respondre a un requeriment policial o inspecció en menys de 30 minuts.

  Altres articles anul·lats afecten l’obligatorietat de situar un cartell a la porta de l’habitatge que indiqui l’activitat d’ús turístic i la informació bàsica de l’allotjament. El TSJC considera que això duplica la senyalització que ja exigeix la Generalitat. Al mateix temps, anul·la l’articulat sobre l’assignació de vacants per habilitació de pisos turístics, en considerar que vulnera el règim legal de comunicacions.

  També tomba els articles sobre la transmissió de llicències, que l’Ajuntament demanava extingir en el moment d’una eventual venda de l’habitatge. El jutge apunta, però, que la llei permet subrogar el dret per no limitar l’activitat econòmica.

  Finalment, el jutge ordena anular part de l’apartat sancionador perquè regula diverses conductes amb un règim més sever que la normativa de la Generalitat. Per exemple, l’Ajuntament considera una infracció molt greu si es falsegen les dades de la comunicació prèvia a la llicència, mentre la normativa catalana ho situa com a infracció greu. El tribunal afirma que hi ha contradiccions “inadmissibles” entre la normativa aprovada pel consistori i el règim sancionador de la Generalitat.

  Tots els articles anul·lats provenen d’un recurs presentat per APARTUR, que també demanava la nul·litat de l’apartat que regula la prevenció i seguretat en cas d’incendi, i de la documentació addicional que cal presentar la comunicació prèvia a l’exercici de l’activitat. Sobre aquestes qüestions, el jutge desestima el recurs i dona la raó a l’Ajuntament.

  APARTUR aplaudeix la sentència; l’Ajuntament de Sitges, l’estudia

  En un comunicat, l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona ha aplaudit la sentència per la seva “contundència”. “Ja vam avisar en el seu dia de la il·legalitat de l’ordenança”, recorda el president d’APARTUR, Enrique Alcántara, que insta el nou govern municipal a seure amb el sector i “i no fer normatives des del desconeixement”.

  Al seu torn, fonts de l’Ajuntament de Sitges apunten a l’ACN que la sentència va arribar als serveis jurídics tot just ahir dimarts i que aquests l’estan estudiant. El govern no preveu fer valoracions fins que no hagi analitzat la resolució judicial. La sentència no es ferma i es pot recórrer.

  Ja és a la venda el número 142

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu