Admesa a tràmit querella de la Fiscalia contra l'empresa que va vendre 35 MEUR en material anti covid a la Generalitat

  Un jutjat de Vilafranca del Penedès ha admès a tràmit una querella de la Fiscalia contra una empresa que va facturar 35 milions d'euros el març del 2020 a la Generalitat per la venda de mascaretes, uniformes de protecció, respiradors i altre material sanitari que l'Administració va comprar en el marc de la pandèmia de la covid-19.

  Segons ha avançat 'El Periódico' i han confirmat a l'ACN fonts de la Fiscalia, l'empresa objecte de la querella és Basic Devices, i arran de la denúncia el jutjat ha obert investigació contra l'administrador de la firma, Josep Maria Parellada, i el seu fill. La Fiscalia considera que van defraudar a Hisenda prop de 260.000 euros en concepte d'IVA no pagat.

  El ministeri públic indica que la firma es va constituir el maig del 2008 i que el 19 de març del 2020, en el moment de facturar els 35 milions d'euros (factura que la Generalitat va pagar l'endemà), no tenia treballadors ni mitjans materials. També indica que havia estat inactiva els anys anterior al 2020, quan va importar i comercialitzar el material sanitari provinent d'una empresa xinesa.

  Segons la Fiscalia, els administradors de l'empresa no van reflectir els imports comptabilitzats i registres en les autoliquidacions trimestrals de l'IVA, sinó altres que, en el còmput anual, van suposar declarar un impost superior al real i liquidar 51.000 euros en lloc dels 260.000 que a parer del ministeri públic corresponien.

  El maig del 2022 l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) anunciava la voluntat de fer seguiment de la contractació d'urgència de Basic Devices el març del 2020 per facilitar a la Generalitat el material sanitari. Antifrau concloïa així la investigació oberta la mateixa primavera del 2020 assegurant que es van obviar tots els mecanismes de prevenció, detecció i lluita contra la corrupció en aquell contracte.

  A parer de l'OAC, la Generalitat no va justificar suficientment la contractació de Basic Devices i l'abonament anticipat dels 35 milions d'euros. A més informava l'Agència Tributària del possible pagament indegut de l'IVA, que des del 23 d'abril del 2020 era del 0% per compres intracomunitàries de material sanitari.

  Ja és a la venda el número 143


   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu