Signats els convenis entre l’Ajuntament de Vilafranca, el Ministeri de Transports i ADIF per cobrir les vies del tren

  Els convenis entre l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, el Ministeri de Transports i Mobilitat (MITMA) i ADIF per desencallar la cobertura de les vies del tren han quedat signats durant els darrers dies, segons informava ahir el consistori.

  En un comunicat, indica que finalment ADIF invertirà 16,1 milions d’euros, amb un paquet d’actuacions que s’hauran d’executar fins el 2028. En concret, s’estableix cobrir els 220 metres de vies que encara queden a l’aire lliure, cobrir també el calaix descobert de l’estació, construir escales mecàniques per accedir a les andanes, instal·lar pantalles acústiques i executar el pla d’evacuació i ventilació. Els convenis també liquiden l’acord del 2004, quan va començar el soterrament.

  Ara fa una setmana, l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, avançava a l’ACN que la ministra Raquel Sánchez ja havia rubricat els documents i apuntava que només restava la signatura d’ADIF, prevista la primera quinzena de juliol.

  Els documents rubricats ara son fruit d’uns acords que l’exalcalde Pere Regull va anunciar a mitjans de març com a fi d’un eterna reivindicació del municipi, ja que Vilafanca porta dues dècades negociant el cobriment total de les vies del tren, que van ser soterrades el 2004 arran del pas de l’AVE.

  Així, d’una banda, s’ha signat el conveni d’inversions a executar els propers cinc anys. Són 16,1 milions per part d’ADIF per cobrir els trams pendents i resoldre problemàtiques associades al pas de trens soterrats. Romero va apuntar a l’ACN que totes les actuacions passarien pel vistiplau previ de l’Ajuntament i que es farien de forma consensuada amb els veïns.

  Aquest conveni també preveu la urbanització del carrer Santa Fe, al polígon industrial de Llevant, que va quedar inutilitzat quan es van construir les vies de gran velocitat. Aquesta actuació anirà a càrrec de l’Ajuntament i s’estima que costarà 800.000 euros.

  En paral·lel, hi ha un segon conveni per liquidar els acords del 2004. En aquest cas, s’estableix que l’Ajuntament pagarà 17,9 milions a ADIF, 10 dels quals es liquiden ara mentre la resta s’abonaran periòdicament fins el 2027 -2 milions cada any-.

  Segons ha apuntat Romero aquest dilluns, l’Ajuntament ja tenia una reserva de 21 milions d’euros per afrontar els pagaments d’aquest conveni, i ha celebrat que ara queden alliberats 3 milions que es podran destinar a altres inversions.

  Ja és a la venda el número 143


   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu