El Govern inicia la redacció del planejament per implantar un Centre d'Innovació del Vehicle Autònom i Connectat al Penedès

    El Govern ha aprovat avui l’inici de la redacció d’un Pla director urbanístic (PDU) per implantar un Centre d’Innovació del Vehicle Autònom i Connectat en terrenys dels municipis de l'Arboç, Banyeres del Penedès, Castellet i la Gornal i Sant Jaume dels Domenys.

    Ho ha fet la Comissió de Territori de Catalunya, presidida pel secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, Francesc Sutrias. La implantació d’aquest centre és una de les múltiples mesures incloses al Pacte Nacional per a la Indústria (PNI), impulsat pel govern conjuntament amb els agents socials, econòmics i acadèmics del país, i que preveu la inversió de més de 3.000 milions d’euros fins el 2025.

    A prop de l’àmbit d’aquest nou Pla director, al costat de la bifurcació entre les autopistes AP-2 i AP-7 i a cavall dels termes municipals d’Albinyana, Banyeres del Penedès, la Bisbal del Penedès i Santa Oliva, se situa la Pista de Proves i el Laboratori Oficial de l’Automòbil de Catalunya. Va ser promoguda als anys 90 pel llavors Departament d’Indústria i Energia i està operada per Applus+ IDIADA.

    Aquest complex integra els laboratoris, pistes i altres instal·lacions d’enginyeria, assajos i homologació de vehicles. Amb l’ampliació que permetrà aquest nou planejament urbanístic, aquest emplaçament podrà oferir un servei integral per a la realització de proves i homologacions de vehicles connectats i autònoms. No obstant, l’ampliació és impossible físicament que es faci en terrenys adjacents a la pista de proves actual.

    El Govern català concedeix un alt valor estratègic a la reconversió del sector de l’automòbil, perquè es considera una oportunitat per fomentar la recuperació econòmica i el creixement, genera ocupació d’alta qualitat i, al mateix temps, és un sector clau en la lluita contra el canvi climàtic i en el desenvolupament de noves tecnologies. Així mateix, té un impacte positiu en l’economia del territori, en aquest cas, en la del Penedès. Per aquest motiu, considera d’interès públic seguir promovent la investigació i el desenvolupament tecnològic en el sector de l’automòbil en el marc de les polítiques de promoció i desenvolupament de l’economia catalana.

    El futur centre d’innovació permetrà consolidar Catalunya com un lloc referent per al sector de l’automoció a escala global, donat que integra tots els elements de les noves cadenes de valor, on la sostenibilitat i la digitalització són els trets diferencials del nou paradigma de la mobilitat.

    És per això que la Comissió de Territori ha acordat avui iniciar la redacció d’un Pla director urbanístic (PDU) que possibiliti la implantació d’activitats econòmiques vinculades al sector de l’automoció, atenent a les necessitats d’expansió del complex de la Pista de Proves i el Laboratori Oficial de l’Automòbil de Catalunya. El nou PDU delimitarà i ordenarà un o diversos sectors d’interès supramunicipal d’especial rellevància econòmica i de característiques singulars. El complex se situarà en els terrenys que la planificació territorial anterior reservava per al Logis Penedès.

    D’aquesta manera, l’executiu referma de nou la seva voluntat de reindustrialitzar Catalunya en clau verda i digital. Aquest projecte contribuirà a la transició del sector ja existent al nostre país i, també, permetrà atraure noves activitats i futures inversions.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu