Balanç positiu de la temporada turística d'estiu al Garraf

    La Masia d'en Cabanyes, seu del Consell Comarcal del Garraf, va ser el lloc de presentació de les dades i balanç de la temporada turística d'estiu al Garraf.

    Després de l'obertura a càrrec de Mònica Gallardo, presidenta del Consell Comarcal del Garraf, va ser el torn dels gremis d'hostaleria de Sitges i Vilanova i la Geltrú. Els seus presidents, Oskar Stöber i Jordi Gasol, van fer una valoració global de la temporada en els seus respectius municipis. Per part de Sitges es va destacar el bon comportament en l'evolució pel que fa al nombre de turistes i visitants, així com una bona recuperació del sector al llarg d'aquests anys, malgrat apuntar alguns aspectes 'negatius' com són l'augment de costos que ha de repercutir el sector en els preus de venda finals a turistes i visitants. Per la seva part, Vilanova i la Geltrú, tot i puntualitzar un mes d'agost una mica menys positiu pel que fa a la restauració, també va valorar com a bona la temporada en termes globals.

    Tot seguit Xavier Font, cap de l'oficina tècnica de la Gerència de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona, va presentar el balanç de temporada. Destaca el comportament de la comarca del Garraf pel que fa a un increment de les estades mitjanes dels turistes. S'observa un increment del 15% respecte a l'any anterior, assolint un nombre de 4,7 nits com a estada mitjana. Aquesta dada contrasta amb un lleuger decrement del nombre de viatgers i de pernoctacions (la variació en nombre de viatgers ha estat de -35.110 i la de pernoctacions de - 59.077 en termes absoluts; dades que s'han de posar en context, ja que l'estada mitjana ha estat major i, per tant, l'impacte en la despesa també s'ha vist incrementat, fet que es considera com a força positiu en el sector).

    Pel que fa a la procedència de turistes, les dades encara mostren que el mercat domèstic (Espanya i Catalunya) té un pes més gran que el del mercat estranger (representant un 56,3% el domèstic i el 43,7% l'internacional). D'aquest 56,3% del mercat domèstic, el turista català representa per a la comarca el 83% de les pernoctacions. Així doncs, l'anomenat mercat de proximitat té un pes molt important a la nostra comarca. De la resta de l'estat, el País Basc, Aragó i la Comunitat de Madrid són les CCAA que més turistes aporten al Garraf. Quant als estrangers, els mercats predominants en nombre de pernoctacions, durant la temporada d'estiu, han estat el francès, el del Regne Unit i l'alemany.


    Finalment, es van mostrar les dades de l'Informe de Reputació Online (iRON) que recull el volum d'opinions a les xarxes i plataformes principals d'internet sobre els recursos i actius de la comarca. Aquest índex és un recull qualitatiu i de percepció dels turistes/visitants. En el cas del Garraf s'ha obtingut a través de la captació de 273.188 opinions.

    La nota global de comarca és de 8,33, amb una puntuació destacada pel que fa als allotjaments (8,25); Atractius (8,80) i restauració (8,10). Dins la puntuació 'Atractius' una molt bona puntuació és la de l'actiu Enogastronomia amb un 9,64.

    La cloenda de l'acte va a anar a càrrec de Rosa Huguet, presidenta de l'agència Node Garraf; Anna Ribera, regidora de Projecció de Ciutat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i Abigail Garrido, diputada delegada de la Diputació de Barcelona.

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu