Codorníu ja és 100% ecològica

    Tots els caves que elabora Codorníu ja són 100% ecològics des d'aquest mes d'octubre. El celler, degà del sector i creador del cava, culmina així un procés que va començar fa més de 10 anys, quan va sol·licitar la certificació com a orgàniques de les seves primeres hectàrees de vinya. Avui, totes les noves ampolles que surten del seu històric celler a Sant Sadurní d'Anoia (Barcelona) estan elaborades amb raïm ecològic.

    En funció de l'envelliment del producte (que pot anar des dels 9 mesos als 10 anys) els caves orgànics aniran arribant al mercat i substituint definitivament als no ecològics. La conversió de les vinyes s'ha fet de manera progressiva, però la verema 2022 ja va ser 100% orgànica. Per això, tots els caves joves de Codorníu que surten al mercat aquesta tardor ja són ecològics. Entre els més emblemàtics, Codorníu Original i Codorníu Ars Collecta Blanc de Blancs ja són ecològics; Codorníu Ars Collecta Grand Rosé (9 mesos) ho serà des de novembre i tota la col·lecció Anna de Codorníu a partir de juliol de 2024.

    El grup Raventós Codorníu, liderat per Codorníu i format per 14 cellers més, ja és el major elaborador de cava ecològic del món. Comercialitza 11 milions d'ampolles de cava orgànic a l'any, el 35% del mercat mundial. A més de Codorníu, el grup ja ha convertit marques de cava com Parxet o el celler Raimat en 100% ecològiques. Altres ensenyes amb vinya orgànica i en transició són Scala Dei, Abadia de Poblet, Legaris o Bodegas Bilbaínas.

    Aquest posicionament s'emmarca en el propòsit corporatiu de Raventós Codorníu de donar valor a la terra: més enllà de generar benefici econòmic, desenvolupar millores mediambientals que fomentin la viabilitat d'un futur sostenible i que es tradueixin en millores socials i econòmiques per a l'entorn.

    Una fita històrica en la trajectòria de Codorníu

    El 2013, Codorníu veremava els seus primers 60.000 kg de raïm ecològic. El 2019 ja eren 5,5 milions de kg. Avui, el 100% del raïm de les seves vinyes pròpies i el 100% del que compra a viticultors locals per a elaborar cava és ecològic. El cultiu orgànic, lliure de fungicides, pesticides i herbicides químics i tractat amb abonaments naturals, requereix un procés de certificació llarg. Una vegada iniciat, han de passar tres collites perquè un organisme acreditat certifiqui que compleix amb la normativa.

    El 2019, després de diversos anys d'aplicar tècniques agroecològiques, Codorníu va sol·licitar la certificació de les seves vinyes a l'organisme oficial (CCPAE). Avui, el celler té més de 2.500 ha de vinya ecològica per a elaborar els seus caves.

    En paral·lel, Codorníu va promoure aquest tipus de viticultura al Penedès, oferint, des de 2019, contractes especials a 5 anys amb preus superiors per al raïm en transformació i ecològic. Avui, més del 40% de vinya del Penedès és orgànica.

    Liderant la transició del sector

    En els últims 10 anys, Catalunya ha multiplicat per cinc les seves hectàrees de vinyes ecològiques. Segons dades de Prodeca, més de la meitat de les vinyes són avui ecològiques: 29.000 ha d'un total de 56.000. I prop d'un 10% pertanyen a Codorníu. El 2022, la D.O. Cava va produir més de 32 milions d'ampolles de cava ecològic (+40,70% respecte a 2021). A nivell de tota Espanya, la vinya de cultiu orgànic és el 16% del total, amb 149.562 hectàrees (Dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, MAPA).

    Com a grup, Raventós Codorníu, amb més de 3.200 hectàrees de gestió de vinya ecològica, se situa com una de les firmes enològiques amb major superfície de vinya orgànica del país, liderant el rànking a Catalunya.

    Més enllà de la conversió de la vinya, el grup està immers en un ambiciós pla de sostenibilitat en tots els seus cellers. A Codorníu, destaquen accions com el llançament de l'ampolla de cava més lleugera de la història (775 gr, 125 menys que la tradicional), reciclada i 100% reciclable. La nova ampolla ja s'utilitza en el 50% dels seus caves i s'anirà estenent fins a arribar al 100% de la producció. A més, en aquest exercici el celler ha fet un gran salt en energia verda i el 12,8% de la qual consumeix ja és auto-produïda (+67%).

    En termes de sostenibilitat, Raventós Codorníu té al seu celler Raimat (Lleida, D.O. Costers del Segre) com a punta de llança. Amb una de les majors superfícies de vinyes ecològiques d'Europa, Raimat és un referent a nivell europeu en programes de sostenibilitat i medi ambient. Després de la primavera més càlida i seca des que hi ha registres, el celler lleidatà ha tancat una verema similar a la de 2022. La causa d'aquests bons resultats són les tècniques pioneres de viticultura desenvolupades durant els últims 20 anys per a aconseguir optimitzar al màxim cada gota d'aigua i cada grau d'humitat en la vinya. Entre elles, el reg de suport i de precisió que permet aplicar un degoteig en el cep de forma totalment controlada i només quan és imprescindible.

    Per a Sergio Fuster, “Raimat demostra que la vinya, si s'adapta al canvi climàtic amb agricultura de precisió i regenerativa, prevalent per sobre de tot la sostenibilitat, sí que té futur al nostre país. Estem davant el major repte que ha afrontat aquest sector en l'últim segle i hem d'actuar de manera urgent i amb tècniques innovadores si volem protegir la terra, preservar el seu valor, ser sostenibles i garantir el futur de viticultors i elaboradors.”

    Raventós Codorníu registra els millors resultats de la dècada

    Raventós Codorníu ha obtingut els millors resultats de la dècada en l'exercici juliol 2022-juny 2023: 227 M€ en vendes (+4% versus l'exercici anterior) i un creixement del 16% en EBITDA. Respecte al negoci pre-covid, aquestes xifres són un 20% superiors en facturació i un 30% en EBITDA.

    A nivell global, Raventós Codorníu ja aconsegueix el 13% de la quota mundial de cava (volum), creixent 1 punt de share respecte a l'any anterior. En exportació, l'empresa ja creix un 26% versus 2018. Destaca especialment l'increment de vendes en països com el Regne Unit (+56%), Suècia (+35%) o, a LATAM: Mèxic (+55%), l'Argentina (+56%) o el Brasil (+20%).

    A més, a Espanya, el seu país principal també en creixement, es consolida com el grup elaborador de cava líder de mercat en valor i en volum, amb una quota en valor (€) d'un 31,2% - gairebé un 60% més que el segon de la categoria - i un 21% en volum (33% més que el segon). (Font: NielsenIQ P9 2023).

    El mercat nacional representa el 61,7% del seu negoci, i l'internacional el 38,3% restant i les vendes es reparteixen entre cava (54,6%) i vins tranquils (45,4%).

    El conseller delegat de Raventós Codorníu, Sergio Fuster, s'ha mostrat molt satisfet per les xifres en un context econòmic gens fàcil: “El nostre focus està posat en el valor, el prestigi, la qualitat i les gammes altes dels nostres vins i caves i aquesta estratègia continua donant grans resultats, mantenint nos en el camí del creixement i guanyant quota a nivell nacional i internacional.”

    Prova de l'èxit són els resultats de la col·lecció més exclusiva de Codorníu, Codorníu Ars Collecta, que en el canal restauració ha registrat creixements del 77,4% en l'últim exercici. Per canals, el de restauració ja suposa el 52% de la seva xifra de negoci global i lidera el creixement del negoci confirmant l'aposta de Raventós Codorníu pel valor i la imatge de marca, creixent a doble dígit en aquest exercici.

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu