El Penedès recicla el 41,5% dels residus, quasi quatre punts per sota de la mitjana catalana

  Els municipis de la vegueria Penedès van reciclar un 41,5% dels residus generats el 2022, gairebé quatre punts per sota de la mitjana de Catalunya i quasi quinze punts menys dels objectiu europeus fixats pel 2025.

  Ho recullen les dades presentades dimarts per l’Agència de Residus de Catalunya, que ha lamentat els índexs baixos de les quatre comarques. En total, al Penedès es van reciclar 111.788 tones de residus durant l’any passat. La comarca amb més recollida selectiva va ser l’Anoia, amb un 45,45%, seguida de l’Alt Penedès, amb un 45%. En el cas del Garraf, va reciclar un 39,63%, mentre el Baix Penedès ho va fer un 37,66%. El director de l’ARC, Isaac Peraire, demana als municipis que avancin cap a sistemes “més eficients”.

  Peraire ha destacat l’estancament en què es troben els índexs de reciclatges a les quatre comarques, amb xifres que pràcticament no creixen des de fa quatre anys. Per això ha demanat un esforç als ajuntaments per implantar nous sistemes, tot destacant l’èxit del model porta a porta.

  En aquest sentit, si bé les dades comarcals de reciclatge són baixes, ha contraposat exemples de municipis concrets on el porta a porta dispara la recollida selectiva. És el cas de Calaf (85,6%), Castellolí (80%) o Sant Quintí de Mediona (82,9%). Entre els municipis més grans amb el porta a porta instaurat, sobresurt Sant Sadurní d’Anoia, amb un reciclatge del 70,21%.

  Segons les dades estadístiques de l’any 2022 del conjunt de Catalunya exposades per l’ARC, gairebé el 60% dels municipis que van fer recollida de porta a porta van superar el 70% de recollida selectiva bruta, i més del 90% van superar-ne el 50%.

  Pel que fa a la generació global de residus al Penedès, al llarg del 2022 se’n van recollir 269.490 tones, sense comptar les runes. Això són 539 quilos per habitant, un 3,4% menys que l’any anterior.

  Ja és a la venda el número 143


   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu