Covides presenta el seus primers “Vi de Mas”

    Covides ha presentat aquest matí els seus primer vins catalogats com a “Vi de Mas”. Aquesta categoria, aprovada a finals del 2021 dins del Pla Estratègic DO Penedès 2030, certifica vins d’alta qualitat, vinculats a una masia centenària i seguint uns estrictes processos d’elaboració. De moment, s’han elaborat dos vins, un xarel·lo del 2022, del qual se n’ha fet una producció de 1.700 ampolles, i un cabernet sauvignon del 2021, amb una tirada de 1.200. El seu nom és Mas Llinda, com la masia d’on prové el raïm, ubicada a Sant Sebastià dels Gorgs des del 1600, entre els termes municipals d’Avinyonet del Penedès i la Granada.

    La masia està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), ja que té una capella documentada des de l’any 979, dedicada a la Mare de Déu de Llinda, on es fa missa i aplecs per Pasqua.

    El president de Covides, Rafel Ramon, ha explicat que el Vi de Mas és una aposta per donar valor afegit a la cooperativa: "Tot i que ja tenim productes molt reconeguts i de gran qualitat, ara ens volem posicionar d’una manera diferent, de prestigi”. Per això, segons indicava, "des de fa un any i mig, en el nostre celler experimental vam apostar per crear aquest vi que serà un dels tops de la cooperativa”. També ha avançat que no serà l’únic, sinó que “se’n faran més en altres masies d'altres socis de la cooperativa”.

    El fill del propietari de la masia, Oriol Puig, explicava que “ens fa molta il·lusió tenir un vi top amb el nom de la nostra masia”.

    Per la seva banda, Maira Ros, tècnica en viticultura de Covides, ha explicat que el procés per elaborar-lo ha estat complicat, perquè es van haver d’elaborar informes paisatgístics i històrics molt detallats per ser acceptat com a Vi de Mas. Tanmateix, assegurava que “totes les característiques del Penedès les hem trobat en aquesta masia, que està molt lligada al territori”. Alguns dels requisits per ser reconegut com a Vi de Mas són que totes les vinyes han de ser ecològiques, tenir més de deu anys, el raïm ha de ser collit a mà, els rendiments han de ser baixos, i no es pot comercialitzar abans dels vuit mesos en el cas dels vins blancs i de 20 mesos, en els negres. A més els cellers han de tenir un mas d'entre 1879-1900 o anterior, amb les vinyes al voltant, i integrat al paisatge.

    Pel que fa a les característiques tècniques, el vi blanc és 100% xarel·lo ecològic, amb una lleugera maceració amb les pells a molt baixa temperatura, fermentació i criança sobre lies durant un curt temps. De color groc pàl·lid, amb tonalitats daurades, té aromes anisades i de fruita tropical. A la boca és càlid, amb fruita i un lleuger matís mineral.

    El negre és un 100% Cabernet Sauvignon ecològic, encubat amb les pells i macerat durant la fermentació amb remuntats, sagnat del vi i afinament en dipòsit durant més d’un any. Color granat intens amb matisos violetes, té aromes que recorden al cacau i a les prunes seques. A la boca és rodó, elegant, amb un retrogust llarg amb tanins dolços.

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu