Les empreses catalanes capten més de 1.130 MEUR dels fons Next Generation des del 2021

    Les empreses catalanes han captat 1.131 milions d’euros dels fons Next Generation de la Comissió Europea des que es van posar en marxa a mitjans del 2021, segons dades d’ACCIÓ. Es tracta del balanç dels primers dos anys de recorregut de les convocatòries de concurrència competitiva d’aquests fons europeus activades per diversos ministeris i organismes de l’Estat.

    Aquesta xifra representa el 21% del total d’ajuts atorgats a empreses del conjunt de l’Estat. Des de la posada en marxa d’aquests fons europeus, hi han accedit un total de 967 empreses catalanes amb 1.800 projectes, un 23,3% del conjunt de l’Estat. Gairebé un 90% de les empreses catalanes beneficiàries són pimes.

    El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, destaca que des del Govern són conscients que “els fons europeus són una palanca fonamental per la competitivitat de les empreses catalanes i perquè tinguin la capacitat de fer els salts tecnològics necessaris per incorporar disrupcions i transicions als seus models de negoci”.

    El conseller considera que és clau que “els fons Next Gen arribin al nucli dur del teixit empresarial de Catalunya, les pimes, que són les protagonistes d’aquest procés de reindustrialització del país”. En aquest sentit, explica que els agradaria “gestionar els fons directament des de Catalunya, per la capacitat que tenim des del Govern d’arribar més directament a les nostres empreses. Tot i això, Torrent assegura que “a través d’ACCIÓ seguirem acompanyant les empreses en les futures convocatòries per accedir a uns fons que són claus, especialment en els sectors més estratègics”.

    Dades

    Segons les dades d’ACCIÓ, de les 967 empreses catalanes que han accedit als fons Next Generation, un 89,7% són pimes. Respecte a la seva ubicació al territori, estan repartides en una trentena de comarques. Destaquen el Barcelonès (55,6% de les empreses catalanes beneficiàries), el Baix Llobregat (14,9%), Vallès Occidental (9,2%), el Bages (4,8%) i Vallès Oriental (4,6%).

    Respecte els projectes empresarials que es duran a terme amb els fons Next Generation a Catalunya destaquen els d’R+D (10,4% del total), i sectorialment dels àmbits dels sistemes industrials (33,6%), la mobilitat sostenible (21,4%), la salut (7,5%), la química, energia i recursos (6,7%) i les indústries basades en l’experiència (4,7%).

    Des de l’obertura de l’Oficina Next Generation EU d’ACCIÓ el novembre de 2021, més de 2.000 empreses s’han assessorat a través de l’agència. De fet, del total d’empreses que han accedit a alguna convocatòria dels fons Next Generation, un 23% ho ha fet després de rebre el suport d’ACCIÓ. A més, nou de cada deu empreses que han passat per l’oficina s’han acabat presentant a més convocatòries de les que inicialment tenien previstes.

    Actualment hi ha 6.000 inscrits al servei d’alertes personalitzades per conèixer les convocatòries que més s’adapten als seus projectes empresarials. També destaca el fet que s’han registrat més de 9.000 participants a les sessions organitzades per ACCIÓ per conèixer com accedir als fons Next Generation EU.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu