Ametller Origen accelera el seu ritme de creixement amb una inversió de 160 M€ en els últims deu anys

    Ametller Origen continua creixent un any més a doble dígit. El grup alimentari català, fundat l’any 2001 pels germans Josep i Jordi Ametller, accelera el seu ritme de creixement i tanca l’exercici 2023 amb una facturació consolidada de 552 M€, la qual cosa suposa un increment del 22% respecte a l’exercici anterior, que va ser de 452 M€.

    En els últims cinc anys, Ametller Origen ha duplicat el seu volum de facturació i actualment té una quota de mercat de 3,51% a Catalunya, amb un pes molt important en fresc (7,7%) -un 14% en fruita i un 11% en verdura, que és el seu core business-, i plats preparats (9,4%). De fet, aquesta categoria creix cada any a doble dígit i va sumant nous consumidors i recurrència, arribant als més de 5 milions d’unitats venudes. El grup ofereix més de 50 varietats de plats diferents, amb opcions saludables com les del plat únic complet, que integra en un mateix plat la quantitat necessària de nutrients que una persona necessita en un àpat.

    “Des dels nostres inicis, hem apostat per reinvertir tots els guanys amb l’objectiu de continuar creixent i ser un referent en fresc i productes de qualitat. Un any més, els resultats ens demostren que estem en el bon camí i que hem de continuar posant tot el nostre esforç i dedicació per seguir avançant en la transformació d’un model alimentari més saludable i sostenible”, apunta el conseller delegat i cofundador d’Ametller Origen, Josep Ametller. El grup reinverteix cada any i des dels seus inicis tots els beneficis amb l’objectiu de seguir evolucionant i fer créixer les tres verticals: producció agrícola, elaboració i comercialització (botigues).

    En els últims 10 anys, la inversió acumulada del grup ha estat de 160 M€ que s’han destinat tant a l’expansió del grup al territori com a projectes estratègics d’innovació, sostenibilitat i millora de processos que permetin fer front als reptes actuals i avançar cap a la transformació del model agroalimentari, punt clau de la seva estratègia de creixement sostenible. Durant el 2023, Ametller Origen ha invertit un total de 34,4 M€ en el seu conjunt.

    La companyia també ha continuat amb la seva estratègia d’expansió al territori català, amb l’obertura d’11 noves botigues i la renovació de 12 més, tancant l’any amb un total de 138 botigues. A més de reforçar la seva presència a la ciutat de Barcelona i àrea metropolitana, també ha destinat esforços importants en ser present en territoris on fins ara no tenia botigues, com a la ciutat de Lleida, i a Girona ciutat i província, amb l’obertura de la seva primera botiga a Puigcerdà, i a la Costa Brava, amb una nova botiga a Palafrugell. Per aquest any, seguirem amb la mateixa estratègia d’expansió al territori català, amb l’obertura de 12 noves botigues i 8 reformes i ampliacions. Volem seguir oferint als nostres consumidors una òptima experiència de compra i un assortiment més ampli de productes frescos i elaborats de qualitat”, afegeix Ametller.

    Aposta per productors locals i generar riquesa al territori

    Al llarg d’aquests vint-i-tres anys, Ametller Origen ha anat teixint forts vincles amb productors del territori. De fet, la pràctica totalitat dels seus proveïdors són d’origen nacional, els quals representen el 98% de l’import total de compres (369,8 M€ de volum de compra). “Des dels nostres inicis, treballem amb pagesos locals i petits productors, creant sinergies i teixint forts vincles amb l’objectiu de disposar de productes d’alt valor afegit, fomentar l’economia local, crear ocupació i generar riquesa al territori”,destaca Ametller.

    El Grup treballa amb més de 350 famílies pageses i cooperatives agràries, així com petits grangers i productors i petites i mitjanes empreses. A més, també s’impulsa la creació d’aliances amb altres pagesos per sumar esforços, compartir coneixements i producció. En aquest sentit, durant 2023 la companyia ha posat en marxa, juntament amb 12 pagesos, el primer club de productors de la carxofa, Carxofans, amb l’objectiu d’impulsar el cultiu de carxofa de proximitat i investigar noves varietats per oferir un producte de qualitat excepcional i amb una llarga temporalitat, de novembre fins a maig. L’associació està sent tot un èxit i calculen tancar aquest primer any amb una producció de quasi 2M de quilos de carxofes, que es comercialitzen a les botigues d’Ametller Origen o s’utilitzen com a base per a les elaboracions de productes a l’obrador del grup.

    Millora de les condicions retributives i laborals

    El creixement del grup també es reflecteix amb la creació de nous llocs de treball estables i de qualitat al territori. Ametller Origen va tancar l’any 2023 amb un total de 3.868 treballadors, un 11% més que l’any anterior. El 98% dels treballadors i treballadores del grup compta amb un contracte indefinit i durant l’any 2023, un 76% de les vacants es van ocupar amb personal intern de la companyia, promovent així la promoció interna.

    Tal com va avançar fa unes setmanes, actualment és l'empresa catalana de distribució alimentària amb unes millors condicions retributives i laborals del mercat. Ametller Origen ha millorat la retribució, especialment enfocada al gruix de la plantilla de botigues, amb la implementació de mesures que permeten arribar fins a un increment de més de l'11% anual. A més, des del 2021 s’ha incrementat la retribució salarial una mitjana d’un 20% i, s’han millorat especialment les condicions laborals; entre d’altres, la gran majoria dels treballadors i treballadores compta amb 2 dies festius a la setmana, facilitant el descans i una planificació més acurada dels horaris. A més, des del passat mes de febrer, amb l’objectiu de seguir vetllant pel benestar de la seva plantilla, ofereix assistència mèdica privada gratuïta que inclou també cobertura dental.

     

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu