El Consell General d'Economistes torna a revisar a l'alça fins al 2,2% el creixement del PIB per al 2024

    El Consell General d'Economistes (CGE) ha tornat a revisar a l'alça el creixement de l'economia espanyola per al 2024 i l'ha situat en el 2,2%, tres dècimes més respecte a la previsió de principis d'abril. L'entitat basa aquesta millora en el "fort increment" del PIB durant el primer trimestre (un +0,7%) i les bones perspectives del segon trimestre gràcies a l'impuls del sector turístic i el serveis, i un més que probable augment de les exportacions.

    En paral·lel, el CGE infla dues dècimes la previsió de creixement de l'IPC mitjà fins al 3,2%, redueix una dècima la previsió del dèficit públic (fins al 3,3% del PIB, per l'elevada recaptació via impostos) i situa en el 2% el creixement de l'economia espanyola de cara al 2025.

    Pel que fa al mercat laboral, el Consell General d'Economistes espera un "creixement sòlid" i pronostica una taxa d'atur de l'11,4%, una dècima menys respecte a l'anterior previsió. "Ens hauríem de preguntar quina part del creixement de l'ocupació és públic i quin és privat, a banda de qüestionar-nos quin és el pla de consolidació fiscal d'Espanya", ha manifestat el president del CGE, Valentín Pich. Entre les principals preocupacions, els Consell d'Economistes enumera la poca productivitat, l'alt preu de l'habitatge, la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies, el deute públic (106,6%) o la baixa inversió en béns d'equip de les empreses.

    "Es tracta d'un dels components més importants de creixement a futur de qualsevol companyia. En el primer trimestre del 2024 s'ha tornat a desaccelerar fins a l'1,6% interanual i segueix estant per sota dels nivells previs a la pandèmia", ha lamentat Pich. Finalment, el Consell General d'Economistes ha valorat positivament la primera rebaixa dels tipus d'interès en 25 punts bàsics per part del Banc Central Europeu. "Es tracta de la primera rebaixa des del 2016. Ara bé, les expectatives de noves baixades es dilaten en el temps per les previsions inflacionistes de la zona euro, allunyades del 2%", ha conclòs el president del CGE.

    Ja és a la venda el número 143


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu