PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Les rebaixes perden atractiu per la desestacionalització de les vendes

El Black Friday va avançar descomptes als comerços, molts dels quals van acollir-se a la normativa estatal per iniciar rebaixes el 2 de gener

Redacció | Lídia Oñate .- Aquest 2016 el sector del comerç espera créixer fins a un 4% i recuperar els nivells d’ocupació d’abans de la crisi, quan se situaven en 340.000 llocs de treball a Catalunya.

Així ho va avançar el director general de Comerç, Josep Maria Recasens, durant la seva intervenció a la 4a edició del Fòrum ADEPG, que va tenir lloc el passat 20 de gener al Centre Àgora de Vilafranca.

Després de posar fi a una campanya de Nadal positiva, els comerços han vist que el període de rebaixes ha començat més suaument que altres anys. “Les rebaixes han perdut força a causa de la desestacionalització”, explica Xavier Arrojo, de l’associació Viu Comerç de Vilanova i la Geltrú. “Les vendes durant els primers dies de les rebaixes de gener mostren resultats similars a l’any 2015, i no creixen al mateix ritme que ho han fet les vendes la resta de l’any”, afegeix. En aquest sentit, ho atribueix al buit legal que s’ha creat arran del conflicte entre les normatives de comerç estatal i autonòmica. “Hi ha establiments que no segueixen la llei catalana de comerç i provoquen que de cara al consumidor les rebaixes no comencin en una data concreta per a tothom i això en dilueix el poder d’atracció”.

A Vilafranca alguns comerços també van decidir trencar amb el període de rebaixes establert a nivell català. “Al final tothom aplica el descompte que pot ser-li viable en el període que es trobi”, comenta Fèlix Hill, president de l’associació de comerciants Centre Vila. Aquest desajust en el calendari dels descomptes també va veure’s afectat per la iniciativa del Black Friday, que cada any està més consolidada al nostre país. “Al principi ens va animar perquè es va vendre força, però després vam comprovar que molta gent havia avançat les compres que tenia previst fer al desembre, és a dir, van comprar productes concrets”, comenta Hill. Tot i això, la campanya de Nadal vilafranquina s’ha saldat amb gairebé un 3% més de vendes que l’any anterior.

A l’espera de fer un balanç amb xifres concretes, des de l’associació Comerç del Foix dels Monjos, Joan Anton Calaf afirma que la millora del sector es va començar a percebre el 2014, però “encara no ens trobem als nivells que volem”. Tot i això, confia que aquest 2016 les vendes s’incrementin fins a un 6%.

 Ja és a la venda el número 116

Subscripció newsletter Penedès Econòmic

Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic i rebràs totes les notícies en un sol correu