El sector cavista i vinícola auguren una bona campanya de Nadal en vendes

  PE 83 l El Consell Regulador de la DO Cava preveu tancar l’any amb 252 milions d’ampolles comercialitzades i el de la DO Penedès amb 3,6 milions 

  Estem a les portes d’una nova campanya de Nadal, un mes en el qual les vendes de les empreses vitivinícoles i cavistes es disparen. Per aquest motiu, hem volgut copsar la previsió de vendes, tant de la DO Cava com de la DO Penedès, i l’evolució i comportament que han tingut al llarg de l’any.
  En el cas dels caves, segons dades del Consell Regulador, la previsió és tancar l’any amb 252 milions d’ampolles comercialitzades, augmentant els 250,3 milions del 2017. Aquest impuls prové del mercat exterior, que representa el 66% del consum, mentre que les dades del mercat interior se situen per sota de l’any passat. En concret, un 5% en comparació amb les dades de finals de setembre de 2017.

  Els consumidors van comprar més productes d’alta gamma
  l’any passat que el 2016


  El president del Consell Regulador de la DO Cava, Javier Pagés, confia que la campanya de Nadal “anirà com la de l’any passat, que va ser un any d’increment, després de tres anys de descensos”. Així, les vendes al mercat interior podrien acabar en el -2%, en nombre d’ampolles. Ara bé, aquestes són de més valor que les de l’any passat, en produir-se un augment generalitzat de preus, sobretot en el canal d’alimentació (d’un promig del 4%), més que no pas en el d’hostaleria i la restauració, i per l’increment dels productes premium (reserva, gran reserva i paratge qualificat).
  Pel que fa a l’exportació, els països que han tingut un millor comportament fins ara, pel que fa a nombre d’ampolles venudes, han estat Alemanya (amb un destacat increment d’un 7,5% en valor), Bèlgica (tot i que ha patit un descens d’un 4% en ampolles i està actualment un 0,8% per sota que l’any passat), Anglaterra (que també es queda per sota de les vendes de l’any passat), el Japó (tot i que també cau un 2,9% en valor per la previsió d’una rebaixa dels aranzels de cara a principis de l’any vinent), França (amb una progressió creixent en els darrers anys), i els Estats Units (que també pateix davallades en nombre d’ampolles, però en menor mesura que a Europa).

  Les vendes de vi del Penedès són bastant equilibrades i estables en els quatre trimestres 


  En els nou primers mesos de l’any, la DO Cava ha tingut una evolució positiva en vendes. Les dades del primer semestre ja van ser un bon indicador d’aquesta tendència. Mentre que les vendes en el mercat interior van caure un 1,21%, la facturació en els mercats d’exportació es va contraure un 1,66%. Així, en els sis primers mesos de l’any es van vendre 102.880.752 ampolles de cava, 745.509 més que en el mateix període del 2007.
  Segons dades de la consultora Nielsen, la caiguda de vendes a Espanya va ser més acusada en el canal de l’alimentació (un 5%), però va créixer un 2,1% en l’hostaleria i la restauració. El consum a les llars també va millorar. Pel que fa al mercat internacional, destaca el manteniment de les vendes a la Unió Europea, amb un lleuger increment del 0,9%, i la pujada d’un 3,41% a la resta de països de fora de la UE.
  Una altra dada significativa és la caiguda dels caves premium en el primer semestre, que va ser d’un 8,69%. Aquest decreixement destaca, sobretot, al mercat espanyol (-12,54%), mentre que a la resta de mercats les vendes d’aquest tipus de producte van caure un 2,60%.

  Bones perspectives de vendes per als vins del Penedès
  Pel que fa als vins, la Denominació d’Origen Penedès calcula que aquesta campanya de Nadal suposarà un increment de vendes de prop de 400.000 ampolles respecte la resta de l’any.
  El director del consell regulador, Francesc Olivella, apuntava que el tercer trimestre es va tancar amb 3,2 milions d’ampolles venudes, mentre que la previsió és acabar els darrers quatre mesos de l’any fregant els 3,6 milions. Olivella, però, assegura que el repunt de consum amb motiu les festes “cada cop és menys destacat” perquè es tendeix a una estabilització al llarg de tot l’any. Un dels motius és el fet que els vins de la DO Penedès són majoritàriament “productes de gamma alta que els clients acostumen a adquirir de forma habitual tant a les botigues especialitzades com als restaurants”.

  Durant les festes nadalenques es consumeixen més vins negres i a l’estiu més blancs i rosats


  El director del consell regulador de la DO Penedès remarca que les vendes de vi “són bastant equilibrades entre els quatre trimestres de l’any”, amb una lleugera excepció al gener i al desembre. En el primer cas, la DO constata una tímida davallada, mentre que a la recta final de l’any s’observa un petit increment associat al creixement general del consum que provoquen les festes de Nadal.
  Al mercat exterior la DO Penedès va comercialitzar l’any passat 10.345.586 milions d’ampolles (un 28,62%), mentre que al mercat interior en va vendre 25.797.709 (el 71,38%).
  Pel que fa a l’evolució interanual, la del 2016-2017 va ser positiva amb 18’4 milions d’ampolles venudes. Tanmateix, la del 2017-18 va ser inferior, amb 17,7 milions d’ampolles, 708.046 menys, amb una caiguda important als mercats de la resta del món. Pel que fa a la diversitat de productes, Olivella constata que es mantenen els hàbits estesos tradicionalment, és a dir, que per les festes nadalenques domina la preferència pels vins negres “perquè es consumeixen plats amb molta proteïna”, mentre que a l’estiu guanyen presència els blancs i rosats “perquè es beuen a baixa temperatura”.

   


   Javier Pagés, president del Consell Regulador de la DO Cava

  El cava necessita unió per poder competir millor en el mercat 

  Submergits de ple en la campanya de Nadal, parlem amb el president del Consell Regulador de la DO Cava per saber sobre l’evolució de les vendes i les previsions de cara al 2019.


  Com creu que acabarà la campanya de Nadal d’enguany?
  Jo crec que l’any el podríem acabar amb unes vendes lleugerament per sobre de les de l’any passat. Les darreres dades de què disposem són del setembre, i aleshores estaven per sobre en valor i una mica per sota en nombre d’ampolles. La part internacional estava pujant un 2,5%, i la nacional estava per sota de l’any passat i, d’aquesta darrera, estava pitjor la part d’alimentació que la d’hostaleria. Així que, si l’any passat es van vendre 250 milions d’ampolles, crec que repetir aquesta xifra seria bo, perquè l’any 2017 ja va ser un any d’una pujada, després d’un temps en què les vendes havien estat estables. Per tant, espero que no només les igualem, sinó que estiguin una mica per sobre.

  Què caldria fer per incrementar el consum, sobretot al mercat interior?
  El cava el que ha de fer, tant al mercat espanyol com a l’estranger, és invertir per arribar més i millor als consumidors, crear el desig de beure cava i de gaudir-ne en tot moment. Cal buscar una connexió emocional entre el consumidor i el cava i prestigiar-lo.
  Parlava de triplicar la inversió.
  Cada marca ha de fer la seva promoció, però el consell el que ha de fer és incrementar la dotació pressupostària en promoció, perquè altres DO estan fent inversions fortes i nosaltres també les hem de fer si volem competir amb elles. Hi ha una tasca important a fer, tant amb els prescriptors, com en la vessant educativa. Hem de treballar en els diferents canals, com la gastronomia i la restauració, ja que creen una experiència de marca en els consumidors i això fa que una vegada s’ha disfrutat del cava, vagin a comprar-lo als altres canals. També volem incorporar als joves en el consum de cava.

  Repetir les vendes de l’any passat seria bo, però crec que es quedaran una mica per sobre

  Amb quin tipus d’accions?
  Volem arribar a ells a través de les xarxes socials i també amb accions com el Cavasound, ja que la música és un canal important per a aquest sector.
  Ara també està molt de moda entre els joves el Prosecco. Què implica per al cava aquesta tendència?
  Estem vivint un moment de canvis, i això implica nous reptes per al cava, però aquests són també oportunitats, si se saben aprofitar. Cal potenciar el que ens diferencia, el que ens fa únics, i no mirar tant el que fan els altres. Per ser més rendibles en un món globalitzat i canviant, s’ha de prestigiar el cava.

  Incrementant el preu dels productes?
  El preu marca la qualitat, però no ho és tot. El que hem d’aconseguir és ser un referent en els vins escumosos de qualitat.
  Quins sóns els principals objectius que s’ha marcat en el seu mandat com a president?
  El principal és incrementar el prestigi del cava. Per això volem crear un segell que distingeixi els caves premium (reserva, gran reserva i paratge qualificat) dels bàsics. També volem crear un distintiu d’autenticitat que garanteixi que es compleix el que diuen les etiquetes. Per això, incrementarem les inspeccions.

  El cava vol liderar mercats, per tant hem de remar tots
  en la mateixa direcció

  Heu anunciat que introduireu la zonificació i creareu subzones del cava. Quan estaran enllestits aquests treballs?
  Aquesta és una feina que s’ha de fer bé i, per tant, requereix de temps. Per tant, calculo que trigarem entre un i dos anys.

  I què passarà mentrestant amb CORPINNAT?
  En els darrers mesos hem tingut moltes converses i trobades i crec que les postures es van aproximant. Els hem dit que ells han de formar part activa en els grups de treballs que estem creant sobre la nova zonificació del cava. Jo no puc parlar per ells, però crec que el cava ha d’anar unit per no confondre els consumidors. Tenim grans competidors en altres denominacions d’origen, així que tots hem de lluitar plegats. El cava vol liderar mercats i té un futur esplendorós, si remem tots junts en la mateixa direcció.

   

   

   

   Ja és a la venda el número 120

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu