Les vendes dels cellers de les DO catalanes van fregar els 315 milions d’euros el 2019

     

    PE107 l L’any 2019 es van comercialitzar 100,8 milions d’ampolles de vi, un 5% menys que l’any 2018, però el preu per ampolla va pujar un 1%

    Els cellers de totes les Denominacions d’Origen catalanes van facturar 314,9 milions d’euros (MEUR) durant el 2019, un 3% més que quatre anys enrere. És una de les dades que recull i permet comparar la nova eina de consulta estrenada per l’INCAVI, que per primer cop desgrana la producció de tots els cellers catalans des del 2015 fins el 2019.

    Pel que fa al global d’ampolles venudes arreu del món, durant el 2019 les DO en van comercialitzar 100,8 milions, 47 dels quals es van vendre a Catalunya. En conjunt, això representa una disminució del 5,8% en comparació a fa quatre anys. Tot i el descens en nombre d’ampolles, des de l’INCAVI celebren que hi hagi una evolució positiva en el valor i la facturació total: “És l’objectiu de tots”, van assegurar durant la presentació, que va tenir lloc el dijous 18 de febrer de forma telemàtica.

     

    Gairebé el 47% del vi elaborat a Catalunya amb do es comercialitza al mercat català


    Les dades recullen la comercialització de gairebé tots els cellers de les DO de vi catalanes -611 empreses- excepte d’Alella, degut a una manca històrica de transmissió d’informació que l’INCAVI i el Consell Regulador confien resoldre els propers mesos. També properament, l’INCAVI espera poder incorporar totes les dades de vendes dels cellers corresponents al 2020, de manera que la informació estigui actualitzada amb informació de l’any de l’esclat de la pandèmia.
    Segons les últimes dades incorporades, durant el 2019 la facturació dels cellers catalans al conjunt de l’Espanya–excepte Catalunya- va ser de 52,2 MEUR amb 17,7 milions d’ampolles. Si es comptabilitza tot el mercat de la Unió Europea, la xifra s’eleva als 59,3 MEUR facturats i 23 milions d’ampolles venudes. Finalment, en el cas de la resta d’exportacions, l’activitat va ser de 49,4 MEUR i 13 milions d’ampolles.
    A banda de la facturació agregada i el global d’ampolles venudes, també s’ofereix informació del preu de venda mitjà de les ampolles. Actualment, a Catalunya aquesta xifra se situa en els 3,12 euros, incrementant els 2,85 euros del 2015. Un augment que l’INCAVI atribueix a l’evolució del comportament dels consumidors. Amb tot, subratllen que aquest preu és la venda des del celler, i admeten que desconeixen quina és la mitjana de l’import que acaben pagant els clients.

     

    El Preu Mitjà per ampolla va ser el 2019 de 3,123 euros


    El cap de Secretaria de l’INCAVI, Xavier Agell, celebrava l’augment de valor unitari i global de les vendes. “És un reflex que cada vegada els vins catalans tenen més quota de mercat, amb més presència als restaurants i al canal de l’alimentació, fet que fa guanyar valor conjunt i individual”, va apuntar. Agell va reconèixer que el sector desitjaria “una evolució més ràpida”, però es va mostrar satisfet amb el progrés aconseguit els darrers anys.
    El director general, Salvador Puig, va destacar que l’increment de valor és l’ítem que, a efectes pràctics, més acaba repercutint a tots els agents, des de la pagesia fins el distribuïdor final: “L’objectiu que tenim tots és que el producte es valori més, per a què la gent es pugui guanyar més bé la vida”.
    Puig va lamentar que a hores d’ara el nou aplicatiu no permeti consultar les dades de venda dels cellers del 2020, “un any que ha estat un autèntic daltabaix que distorsionarà totes les tendències”. A l’espera d’incorporar aquesta informació, va avançar que les dades “són dolentes”, tot i que va matisar que el sector les preveia “molt pitjors”. Puig va assenyalar que la davallada de vendes prové especialment del canal HORECA, i ha emplaçat a consultar la informació durant els propers mesos.

    El confinament avança l’edat dels joves a la cultura del vi
    INNOVI clúster vitivinícola català, amb el suport d’ACCIÓ, ha finançat un estudi sobre el consumidor de vi i escumosos en temps de confinament. L’objectiu era entendre l’impacte que ha tingut la crisi de la Covid-19 en els consumidors catalans de vi.
    L’estudi el va dur a terme la consultoria Wine Intelligence, líder en investigació i coneixements sobre el consum de vins en el món, a partir d’una enquesta a 600 persones. Els resultats indiquen que s’ha produït un augment significatiu del consum de vi a casa amb un increment del 28% amb només l’11% dels enquestats que afirmen haver comprat menys vi tranquil durant el temps de confinament. En canvi, en el cas del cava, només un 17% n’ha comprat més, i un 24% n’ha comprat menys. Els joves són el segment de població que més ha augmentat el consum de vi a casa amb uns hàbits de consums, formats i canals diferenciats del resta de la població.

     

    Durant el confinament hA augmentaT el consum de vi a casa un 28%


    Pel què fa a la compra online, a Catalunya el 19% dels consumidors ja han utilitzat aquest canal (la meitat ho han fet per primera vegada durant la pandèmia). De totes maneres, l’augment de compra online no ha sigut tan significatiu com a d’altres països, com per exemple la Xina, en que ja l’utilitzen el 52% dels consumidors o Anglaterra amb un 34%.
    L’estudi també indica que Catalunya és una de les zones on més ha augmentat la compra de vins en botiga física, liderant aquest increment a nivell europeu.

     

    Font: INCAVI



     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu