Desenfoca’t, una manera de relaxar la ment...

     

    A les portes del mes d’agost en què, una bona part (no tothom) fa uns dies de vacances, m’agradaria aportar unes propostes perquè aquest temps d’estiu i “d’aturada” siguin realment moments reparadors que ens aportin quelcom més que un descans merament físic (que no és poc).
    Sabem que cada experiència viscuda contribueix al desenvolupament del nostre cervell potser més fins i tot que l’excessiva concentració en un tema, en l’estudi o en la resolució d’un problema.
    Experimentar, badar, jugar, sentir, “no fer”, escoltar, mirar, pensar, aturar-se, associar idees, contemplar, imaginar, emocionar-se... aquestes són les propostes i és el que miraré de desgranar en aquesta entrada del bloc.

    Ens passem la vida escoltant “CONCENTRA’T, FOCALITZA’T”... i ara la proposta és DESENFOCAR-SE?
    Hem fet un culte de la concentració. Se’ns ha dit que la millor manera de superar els obstacles i aconseguir els nostres objectius és enfocant-nos molt bé en allò que volem aconseguir. Però i si no n’hi hagués prou?
    És ben cert que la concentració és essencial per a la millora, per connectar la informació, per esdevenir eficients en tot allò que fem.
    Però també és cert que la concentració aïllada d’altres capacitats treballa en contra nostra i en realitat ens resta altres capacitats.

    Ceguesa per manca d’atenció
    L’any 1995 a Boston un policia estava perseguint amb molt afany un sospitós. Tanta era la seva fixació que no es va adonar d’una brutal pallissa que es produïa al seu costat mentre ell feia la persecució. Inicialment se’l va condemnar però es va veure que en realitat el policia va patir una ceguesa per manca d’atenció.
    És un fenomen molt habitual a les nostres vides i té a veure amb la incapacitat que té un persona de percebre un estímul inesperat que apareix al seu camp visual quan està posant atenció en d’altres estímuls.
    Si la concentració pot fer que una brutal pallissa passi desapercebuda, què més devem deixar de veure en molts moments del nostre dia a dia.
    Si la nostra concentració actua com una llanterna, enfocant de forma molt potent una part de la realitat, perdem aquesta visió perifèrica.

    Enfocats i desenfocats, aquesta és la qüestió
    És clar que necessitem tenir la capacitat de posar màxima atenció quan la situació ho requereix, de concentrar-nos amb tota la força quan ens cal, però també hem de ser capaços de trobar la manera de desenfocar-nos perquè saber combinar una i altra manera d’actuar ens fa més eficients, més productius i més àgils. El més interessant és saber controlar el procés d’enfoc i desenfoc. Si el nostre cervell fos una bateria, la idea seria que ens toca “apagar” (desenfocar) abans de quedar-nos sense bateria. D’alguna manera desenfocar-nos és com posar el cervell en “modo estalvi”.

    Algunes maneres de desenfocar...
    Com que això de “desenfocar-nos” sona una mica negatiu (perquè ens han educat perquè posem màxima concentració en allò que fem) per això faig aquesta proposta a les portes d’un període de vacances. Però en realitat, el que plantejaré a continuació, seria molt i molt interessant que no ho féssim només un cop l’any. Podem practicar el desenfocament de forma diària, en forma de petites pauses o buscant moments de connexió amb nosaltres mateixos/os o en el lloc on som,...
    Desenfoquem quan BADEM; badar vol dir abstreure’s, encantar-se mirant alguna cosa, tenir l’atenció distreta...
    També ho fem quan IMAGINEM... imaginar vol dir construir possibilitats, alternatives.
    Ho fem quan somniem desperts o quan parlem amb nosaltres mateixos i també quan usem el cos o quan meditem entre d’altres.

    Activitats que ens ajuden a desenfocar-nos
    De forma natural i potser sense posar-li aquest nom, busquem, per necessitat maneres de fugir de la màxima concentració.
    Gargotejar (fer dibuixos sense sentit en un paper) és una manera d’alliberar la ment... i de fet hi ha moltes persones que per poder seguir el fil d’una conversa, o el/la professor/a quan explica, els cal agafar llapis i paper i posar-se a fer dibuixos deixant-se portar pel ritme de la seva mà.
    També caminar és una manera de treure a passejar les idees. Quan caminem, el cor fa que la sang i l’oxigen arribin al cervell, augmenta a zona del cervell responsable dels processos de memòria, s’estimula el creixement de noves neurones i es ralentitza el desgast dels teixits cerebrals.
    Escriure, amb sentit o sense. Julia Cameron en el seu llibre “El camino del artista” recomana un exercici d’escriure les “Pàgines matutines”. Es tracta d’agafar la rutina d’escriure diàriament a mà deixant anar senzillament el pensament. Sense jutjar el que escrivim... ella diu que és com “desaiguar el cervell”. Els enfadaments, les queixes, les misèries, les preocupacions però també les coses que ens agraden...tot el que tenim al nostre subconscient i que d’alguna manera ens atabala... Ella diu que és la millor eina per recuperar la nostra creativitat.
    Alimentar el cervell amb imatges. També Cameron ens diu que no podem alimentar el nostre cervell només amb paraules (escoltades o escrites). El cervell és sensorial, vista, oïda, olfacte, gust i tacte. Aquesta és la matèria amb la qual el nostre cervell pot desenfocar-se per després tornar a treballar
    Deixar-nos portar per la curiositat, mirar, observar, imaginar.
    Dibuixar, diuen que el dibuix és un dels mètodes més antics de parlar amb un mateix. No importa si en sabem o no. Es tracta de fer servir símbols, codis o senzillament deixar-se portar per la mà que s’expressi sense jutjar el que hi veiem. I també escoltar les paraules a través del color...

     

    On són les oportunitats? 

    1-  Una excessiva concentració  pot dificultar la nostra capacitat de veure més enllà d’allò que ens ocupa
    2-  Desenfocar-se  vol dir fer activitats que relaxin el nostre cervell
    3- L’estiu és un bon moment per desenfocar-se però qualsevol moment de l’any és bo per fer-ho i de fet hem de buscar aquests moments per fer-ho.
    4-  Caminar, badar, escriure, dibuixar i fer esport en general són activitats que ens ajuden a desenfocar-nos 
     
    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu