Ajuda mútua: Sinergia

    Hi havia una vegada... un savi que va visitar l’infern. Allà, va veure molta gent asseguda al voltant d’una taula ricament servida. Estava plena d’aliments, a qual més apetitós i exquisit. No obstant això, tots els comensals tenien cara d´afamats i el gest demacrat: Havien de menjar amb escuradents; però no podien, perquè eren uns escuradents tan llargs com un rem. Per això, per més que estiraven el braç, mai aconseguien emportar-se res a la boca.
    Impressionat, el savi va sortir de l’infern i va pujar al cel. Amb gran sorpresa, va veure que també hi havia una taula plena de comensals i amb menjars semblants. En aquest cas, però, ningú tenia la cara desencaixada; tots els presents lluïen un semblant alegre; respiraven salut i benestar pels quatre costats. I és que, allà, al cel, cadascú es preocupava d’alimentar amb els llargs escuradents aquell que tenia davant.
    Llegenda xinesa, sobre l’ajuda mútua, el cooperativisme, el treball en equip, la col·laboració, la simbiosi o, la suma d’esforços...
    Aplicat en el sector empresarial, el terme sinergia significa cooperació.


    La sinergia es defineix com la producció d’efectes addicionals que resulta de la feina conjunta de dues o més organitzacions, tenint en compte que aquests efectes no es produirien si aquestes organitzacions actuessin per separat.
    Dos elements que s’uneixen i generen sinergies ofereixen un resultat que maximitza les qualitats de cada un d’ells.
    Hi ha diferents tipus d’estratègies a l’hora de realitzar una sinergia empresarial. Solen basar-se en un projecte temporal (co-branding), en una fusió per nova creació, en una fusió per absorció o, basades en fusió per adquisició. Segons sigui la grandària de les empreses, el sector on interactuen i la idea de negoci, pot ser un tipus de sinergia empresarial o una altra.
    Però el fet d’aplicar aquest tipus d’estratègia no és sinònim d’obtenir resultats. Per obtenir eficàcia en aquest tipus d’aliances s’ha d’aprofundir bé sobre l’organització de directius i treballadors, la gestió de les infraestructures, les vendes i el pla de màrqueting.
    Sigui com sigui, ja fa molts anys que se sent parlar de la necessitat de crear sinergies en l’àmbit del management i, llevat d’alguns casos, és quelcom que a les empreses costa posar en marxa.
    No és fàcil, però pot arribar a ser una sortida d’èxit.
    Aquesta dificultat, no tindrà a veure que per naturalesa, i cada vegada més, ens costa compartir?
    He “denunciat” en altres ocasions que anem a “caiguda lliure” patint una pèrdua d’alguns valors essencials. La por i recel a compartir és una conseqüència de l’individualisme, de l’egoisme i orgull que ens envaeix.

     

     

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu